Súd s údajnými vrahmi Kuciaka očami experta: Čo obžalovaní nechcú, aby sme vedeli?

2. Miroslav Marček – vrah, ktorý sa priznal
Ústrednou emóciou Miroslava Marčeka je nepochybne hnev. Na fotografiách, ktoré som videl, má Marček stiahnuté obočie a zúžená viečka, čo sú typické mimické prejavy rozhnevaného človeka.

Marček má navyše silne zovreté pery, čo je zvyčajne známka kontrolovaného hnevu. Pravda, zovreté pery by mohli signalizovať aj kontrolovaný smútok, ale podľa celkovej mimiky obžalovaného taký záver považujem za nepravdepodobný.

3. Tomáš Sz. – obvinený z vraždy
Tvár tohto muža je plná obáv. Na tvári Tomáša Sz. môžeme pozorovať výrazné prejavy strachu a obáv. Na fotografiách sú viditeľné vysoko zdvihnutá horné viečka, čo obyčajne signalizuje strach.

Je pravdou, že horné viečka sa zdvíhajú aj v prípade prekvapenia, ale obyčajne je to len okamih a nie sú zdvihnuté tak vysoko. Prejav vystrašeného jedinca v tomto prípade umocňuje aj obočie, ktoré má Sz. zdvihnuté a stiahnuté k sebe.

4. Marián Kočner – údajný objednávateľ vraždy
Neverbálna komunikácia Kočnera je úplne iná ako u ostatných obžalovaných. Možné je pozorovať rozhodnú chôdzu. Díva sa do objektívu a chová sa nenútene. Nepozorujem u neho prejavy ľútosti, hnevu, a dokonca ani strachu, čo je zvláštne, pretože strach alebo hnev, by bol v tomto prípade očakávanou emóciou aj u nevinného človeka.

Musím konštatovať, že absencia týchto emócií je z pohľadu psychológie veľmi zaujímavá. V podstate sa ponúkajú len dve možnosti. Buď je Kočner nevinný a svojím oslobodením si je absolútne istý, alebo tu pozorujeme ukážkové správanie psychopatickej osobnosti.

5. Peter Tóth – svedok, bývalý kamarát Kočnera
Z Petra Tótha doslova srší smútok, ktorý signalizuje nielen mimika tváre, ale aj celkovo bezvýrazný prejav a zvesené ramená. Na fotografii si môžeme všimnúť straty svalového napätia a pier pritlačených k sebe, ktoré sú v tomto prípade v kombinácii so sklopeným pohľadom a ostatnými neverbálnymi prejavmi nepochybne prejavom smútku. Na ďalších fotografiách tohto muža je možné vidieť aj veľkú úľavu po skončení státia.

FOTOGALÉRIA: