Oklamali celý svet: KLAMSTVO o zachránených chlapcoch z jaskyne odhalené. Prezradili ako to bolo!

Nové informácie o záchrannej akcii priniesol vo svojej knihe „The Cave“ (Jaskyňa) reportér Liam Cochrane, ktorý sa prípadom podrobne zaoberal. Zhromaždil výpovede chlapcov, záchranárov aj potápačov, aby sa dozvedel skutočnú pravdu. Chlapci mali byť pred výstupom z jaskyne pod vplyvom sedatív a navyše spútaní.

Záchranári nevideli inú možnosť, ako čo najskôr dostať chlapcov von. Nechceli znepokojovať rodičov ani zvyšok sveta. Mnoho ľudí by s tým nesúhlasilo a boli by pobúrení, čo by celú akciu iba komplikovalo. Podrobný plán preto nemohli prezradiť médiám ani najbližším príbuzným. Vymysleli si prijateľnú verziu, s ktorou boli všetci spokojní.

Doteraz sme si mysleli, že deti plávali z jaskyne spolu s potápačmi. Odborníci vedeli, že chlapci sa za krátky čas nenaučia potápať. K deťom preto vyslali anestetika Richarda Harrisa a ďalšieho lekára Craiga Challena.

Deťom dali kokteil liekov. Každý futbalista dostal na upokojenie Xanax, potom ketamín, ktorý ich uspal a uvoľnil celé telo. Ten ale po hodine vyprchal, a keďže záchranná akcia trvala aj niekoľko hodín, museli ho pichnúť znova. Ako poslednú dostali látku atropín, ktorá reguluje sliny.

“Chlapci boli nadrogovaní ketamínom a spútaní, aby nezačali panikáriť. Spútali sme im ruky za chrbát, aby si nemohli strhnúť kyslíkové masky, ktoré im boli príliš veľké. Jedinou nádejou bolo podať im drogy vo forme sedatív, ktoré prehltli a následne sme im pichli do nôh ketamín,”

uvádza Liam Cochrane pre denník News so slovami, že chlapci by sa bez potápačského výcviku cez bahnité vody normálnym spôsobom nikdy nedostali.

Samotní lekári neverili, že bude akcia úspešná na 100 percent. Rátali aj s možnými stratami. „Myslel som si, že neexistuje žiadna šanca na úspech,“ uviedol Harris. Chlapcom dali kyslíkovú masku, spútali ich a v náručí vyniesli von, uviedol Daily Mail.

Z jaskyne sa našťastie podarilo dostať všetkých 12 chlapcov aj ich trénera. V úzkom, tmavom a vlhkom priestore strávili 17 dní.