Kuciakovci a Kušnírová opäť v slzách: Prečo otvárali hroby zavraždených?

„Keď ma požiadal otec Jána Kuciaka, že chcú mať na hrobe niečo biele, vtedy som to veľmi nechápal. Začal som zháňať vhodný biely kameň, najazdil som 700 kilometrov, navštívil som päť kameňolomov. Našiel som ho až na šiestom. Až keď som sa od sestry dozvedel, ako milovali pesničku Sarajevo, tak som pochopil tú symboliku,“ opísal umelecký kováč Vladimír Eperieši, ktorý pomník vytvoril.

V známej pesničke, ktorej motívom je podobný tragický osud vojnovej lásky, sa totiž spieva: „Postavím ti dům z bílého kamení, dubovými prkny on bude roubený.“

Na hrobe Jána Kuciaka je aj symbolické pero, ktorým písal svoje články so závažnými zisteniami.

Veľké srdce ako symbol

Robustné srdce má stvárňovať veľkú lásku Jána a Martiny. Umelec ho rozdelil na dve polovice, ktoré do seba zapadajú. Jedna je umiestnená na hrobe Jána Kuciaka, druhá bude na hrobe Martiny Kušnírovej.

Na srdci je z drôtov vytvorená sieť, ktorá je zvýraznením zložitej pavučiny vzťahov, ktoré vo svojich článkoch Kuciak odhaľoval. Replika starobylej nádoby zas symbolizuje Martinu Kušnírovú, ktorá bola archeologičkou.

“Pavučina na srdci symbolizuje prípady, o ktorých Janko písal, nedopísal. Ide o prípady, ktoré sú prepletené a všetky mierili do jedného bodu. Lebo ukazuje sa, že za všetkým boli tí istí ľudia,” vysvetľuje autor pomníkov.

Článok pokračuje na ďalšej strane…