Slovensko zasiahlo silné zemetrasenie. Cítili ho na mnohých miestach!

Niektorí ľudia dostali notifikáciu s informáciou, že zemetrasenie bolo s magnitúdou 4,3. Iné odhady naznačujú 4,5 i viac.

Epicentrum otrasov sa nachádzalo 19 kilometrov od Humenného. Otrasy hlásia ľudia z celého východu, zem sa triasla dokonca až v krajských mestách Prešove a v Košiciach.

V Prešove dokonca ľudia povychádzali z bytoviek na najväčšom sídlisku.

Podľa prvotných informácií bolo v čase 20:23 s epicentrum severne od Vranova nad Topľou. Otrasy zaznamenali aj v Prešove, Košiciach, Humennom, Snine, Trebišove, Svidníku, Sobranciach, Bardejove, Moldave nad Bodvou, Poprade, Kežmarku, Svite, Levoči, Spišskej Novej Vsi, Medzilaborciach či Starej Ľubovni.

Roztriasol sa celý dom, vyplo elektrinu
Ľudia, ktorí bývajú na vyšších poschodiach panelákov, vnímali kývanie budov. V niektorých bytoch popadali zo stien obrazy.

„Žijeme vo Vyšnom Žipove. Roztriasol sa celý dom, vyplo elektrinu,“ opísal starší manželský pár podľa ich vnímania zemetrasenia. Doplnil, že otrasy nespôsobili žiadne vážne škody, ale bol to pre nich veľmi nepríjemný zážitok.

Vyšný Žipov je obec, ktorá sa nachádza pár kilometrov severozápadne od Vranova nad Topľou.

„Aj v v Starej Ľubovni sa nám triasol gauč,“ uviedol čitateľ Marek. Dĺžku zemetrasenia odhadol na 13 sekúnd.

Ústav vied o Zemi Slovenskej akadémie vied sa bezprostredne po otrasoch zatiaľ k zemetraseniu nevyjadril.

Slabšie otrasy pocítili aj obyvatelia v rôznych lokalitách stredného Slovenska. „Triasol sa nám celý gauč, aj kľúče v zámke. Stalo sa to asi desať minút pred pol deviatou,” hovorí obyvateľka jednej z bytoviek na banskobystrickom sídlisku Fončorda.