V Rusku končí Instagram, influencerka sa zrútila: „Je to zmysel života!“

Influencerka priznáva, že tomu nemôže uveriť, že je vo fáze popierania. Zakázaného instagramu? Mnohí jej krajania vďaka naplno rozbehnutej propagande neveria tomu, že u ich susedov zúri vojna, ktorú Ukrajina nevyprovokovala, že umierajú tisíce ľudí a milióny utekajú s kufrom na osobu a deťmi v náručí či po boku v snahe zachrániť si holý život.

Obmedzenie instagramu začne platiť od polnoci 14. marca (13. marca o 22:00 SEČ). Cenzori z Roskomnadzoru vo vyhlásení uviedli, že chcú dať používateľom sociálnej siete čas presunúť svoje fotografie a videá na iné platformy a upozorniť svoje kontakty a sledujúcich.

Platformy s obmedzeným prístupom sa v Rusku zvyčajne stávajú z veľkej časti nedostupnými. Instagram je veľmi populárny medzi ruskou mládežou, pre mnoho ruských malých a stredných podnikov aj umelcov či remeselníkov sa navyše stal kľúčovým nástrojom na internetový predaj, napísala agentúra AFP.

Ruská prokuratúra na obmedzenie prístupu na instagram vyzvala po správe agentúry Reuters, podľa ktorej spoločnosť Meta umožní užívateľom v niektorých krajinách vyzývať k násiliu proti ruským vojakom v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Prokuratúra tiež požiadala súd, aby označil firmu Meta za extrémistickú organizáciu.

Roskomnadzor už minulý týždeň zablokoval prístup k sociálnej sieti facebook, ktorú taktiež prevádzkuje Meta. Opatrenie zdôvodnil tým, že táto sieť diskriminuje ruské médiá. Obmedzovať začal aj prístup k sieti twitter.

Agentúra Reuters vo štvrtok s odvolaním sa na interné dokumenty podniku uviedla, že Meta umožní v niektorých krajinách zverejňovať výzvy na zabitie ruského prezidenta Vladimira Putina či na páchanie násilia proti ruským vojakom. Hovorca spoločnosti Meta podľa Reuters potvrdil, že firma dočasne uvoľnila pravidlá pre vyjadrovanie politických postojov.

VIDEO:

ZDROJ: Instagram