Premiér Heger narovinu: Od 19. apríla by sa mohli otvoriť prevádzky ale žiadne otváranie barov ani reštaurácií!

V diskusnej relácii Sobotné dialógy na RTVS poďakoval Slovákom za zodpovednosť. „Klesajú nám počty hospitalizovaných aj počty nakazených,“ informoval aktuálny predseda vlády.

Podľa jeho slov by v stredu 14. apríla mala zasadnúť pandemická komisia a prebrať aktualizáciu Covid automatu ako aj to, akým spôsobom budú uvoľňovať aktuálne opatrenia. ,,Vzhľadom na dĺžku inkubačnej doby koronavírusu, až po vyhodnotení dát z veľkonočných sviatkov budeme vidieť, ako ľudia na Slovensku dodržiavali opatrenia a podľa toho by mala vláda rozhodnúť o uvoľňovaní opatrení,“ vysvetľuje.

Ak všetko pôjde podľa plánu, prvé uvoľňovanie opatrení by malo prísť v pondelok 19. apríla. Premiér Heger uviedol, že si v tento dátum praje otvoriť už istú časť obchodov, prevádzok a služieb.

Otváranie reštaurácii, barov alebo wellness centier však podľa jeho slov zatiaľ nepripadá do úvahy. Problém je podľa neho v tom, že si tam ľudia dávajú dole rúško, resp. respirátor.

Od pondelka 19. apríla sa chystá prvé veľké uvoľnovanie opatrení, predbežné dohady hovoria o plošnom otváraní prevádzok, kde nebude potrebné si zložiť respirátor.

Otvoriť by sa tak mohli všetky prevádzky bez ohľadu na konkrétny typ služby, ak bude stále platiť podmienka, že si pri ich návšteve alebo využití zákazníci nebudú musieť dať dole respirátor. „Ak vieme zaručiť, že je to prevádzka, kde si nemusíte dávať dole respirátor, čiže budete ho mať na nose a ústach, tak tie môžeme otvoriť,“ skonštatoval.