Zlé správy: Prvá dávka vakcíny od Pfizeru nie je dosť účinná, tisíce očkovaných chytili covid!

Firma vlani v decembri oznámila, že jej vakcína má po prvej dávke účinnosť 52 percent, zatiaľ čo po druhej dávke až 95 percent.

Novinky.cz uvádzajú, že vyhlásenie Nahmana Aša prichádza v momente, keď niektoré krajiny zvažujú odklad druhej dávky kvôli nedostatočným dodávkam vakcín. Napríklad Veľká Británia rozhodla, že umožní druhej dávke až dvanásť týždňov po prvotnom zaočkovaní.

Britskí experti na boj s epidémiou počítajú s nižšou účinnosťou ako pri rýchlom podaní dvoch dávok. To znamená, že sa im aj pri nedostatočnom množstve vakcín podarí zaočkovať viac ľudí a zamedzí tak šíreniu vírusu.

Odporúčaný odstup medzi dávkami sú tri týždne. Rad odborníkov ale s britskými expertmi nesúhlasí, podľa nich je Britmi navrhovaný odstup veľmi veľký. Ani samotná spoločnosť Pfizer s tým nesúhlasí. Tvrdí, že nemá testy, ktoré by mohla dodať ako dôkaz, že jedna dávka funguje dlhšie ako tri týždne.

Poradca britskej vlády Patrick Vallance hovorí, že všetky vakcíny budú v skutočnosti menej účinné, ako hovoria ich štúdie. A že Británia by mala pozorne študovať všetky údaje, aby zistila, aký účinok vakcíny majú.

V Izraeli je v súčasnej chvíli pokrytie očkovaním 30,14 percenta ľudí z 9 miliónovej populácie. „Videli sme, že medzi očkovanými a neočkovanými nebol žiadny rozdiel do 14. dňa po očkovaní,“ povedal profesor Ran Balicer, zástupca najväčšieho izraelského poskytovateľa zdravotnej starostlivosti Clalit. „Ale 14. deň po očkovaní bol zaznamenaný pokles pozitivity o 33 percent v skupine očkovaných, nie v skupine neočkovaných. To je naozaj dobrá správa, “ konštatuje.

Izrael sa tak chce držať prvotnej stratégie a dodržať rozostup medzi jednotlivými dávkami, čo nebude dlhší ako tri týždne. Že sa účinnosť prvej dávky očkovacej látky firmy Pfizer začala prejavovať až dva týždne po očkovaní, dokladajú i podklady amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s posúvaním termínu druhej dávky očkovania nesúhlasí. Uviedla, že by mali dať ľuďom ďalšiu dávku v rozmedzí 21 až 28 dní od podania dávky prvej. Tým by sa zabezpečilo, že vakcína funguje dlhodobo.

Veľkú Britániu však nekritizovala. Svetová zdravotnícka organizácia konštatovala, že vláda bola nútená urobiť ťažké rozhodnutie kvôli špirálovitému nárastu počtu nakazených a úmrtí v posledných týždňoch.