Šokujúca pitva 19 obetí koronavírusu: Toto sú znepokojujúce závery pitvy!

Jazvy na pľúcach
Dýchavičnosť, jeden z najčastejších príznakov choroby Covid-19, má byť prejavom pľúcnej fibrózy. Ide o ochorenie dýchacích ciest, počas ktorého vznikajú jazvy v pľúcnom tkanive. Dôsledkom sú vážne problémy s dýchaním.

Na jazvy a poškodenie pľúc neexistuje žiadny liek. „Výsledky pitiev Liua ma ovplyvnili. Na ich základe si myslím, že teraz je najdôležitejšia zasiahnuť v ranom štádiu choroby, aby sa ochránili pľúca pacientov pred fibrózou, “ povedal denníku Global Times Pcheng Č’jong, riaditeľ intenzívnej starostlivosti Čungnanskej univerzitnej nemocnice.

Tretia fáza
Podľa portálu IFLscience sa Covid-19 po týždni od nákazy dostáva do tretej fázy. Po miernom prechladnutí môže nasledovať zlyhanie dýchacieho systému. „Vplyv Covid-19 na ľudské telo je ako kombinácia SARS a AIDS, pretože poškodzuje ako pľúca, tak imunitný systém,“ dodal Pcheng.

U niektorých obetí, ktorých telá prešli pitvou, sa ako príčina smrti ukázalo nadmerné množstvo vykašlaného hlienu. Čínski lekári preto začali používať odsávačky hlienu.

Problémy odhalí röntgen
Zápal pľúc nastane, keď sa tento orgán naplní tekutinou a zapáli. Vzduchové vaky plné tekutiny nemôžu prijať toľko kyslíka, čo vedie k symptómom, ako sú kašeľ a dýchavičnosť.

Výskumy u pacientov s koronavírusom odhalili aj poškodenie epiteliálnych buniek, ktoré lemujú dýchacie cesty z nosa do pľúc.

Bankhead-Kendall objasnila, že každý jej pacient so symptómami podstúpil röntgen.

Upozornila, že 70 až 80 percent asymptomatických ľudí má takisto zlé výsledky. „Ľudia si hovoria, že im je dobre a nemajú žiadne problémy, no röntgen hrudníka majú skutočne zlý,“ povedala.

Porovnanie snímok
Na ilustráciu zverejnila tri snímky pľúc. Röntgen zdravého pacienta ukázal v pľúcach veľa tmavého miesta, čo znamená, že je schopný vdychovať dostatočné množstvo vzduchu.

Fajčiarova snímky obsahuje biele miesta a hmlu, čo indikuje zápal a poškodenie pľúcnych stien alebo vakov.

Pľúca pacienta, ktorý mal COVID-19, sú takmer úplne biele.

Návšteva odborníka
Pľúcne opacity sú kontrastujúce biele škvrny, ktoré väčšinou naznačujú, že pľúca sú plné tekutiny, baktérií alebo buniek imunitného systému.

Pacient s takýmto nálezom nie je schopný prijať toľko kyslíka, ako so zdravými pľúcami. „Buď je vidieť veľa malých takýchto škvŕn alebo zatieňujú kompletne celé pľúca,“ povedala odborníčka.

„Ak teraz necítite žiadne problémy, fakt, že takéto niečo röntgen odhalil, znamená, že problémy zrejme ešte len prídu,“ dodala.

Niektorí pacienti skončili s trvalým poškodením pľúc alebo jazvami, no zatiaľ nie je známe, či to platí pre všetkých ľudí.

Odborníci odporúčajú, aby pacient po prekonaní COVID-19, ktorého stále trápi dýchavičnosť, okamžite navštívil svojho lekára.

FOTOGALÉRIA: