POTVRDENÉ: Zmutovaný koronavírus sa šíri už aj na Slovensku!

„Už v prvých vzorkách z okresu Michalovce sa podarilo tímu Borisa Klempu v spolupráci s Prírodovedeckou fakultou a Fakultou matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského identifikovať tzv. anglický kmeň,“ priblížil minister.

Nový kmeň má podľa zistení o 70 percent vyššiu schopnosť šírenia, vyššie reprodukčné číslo Rt o približne 0,4 ako pôvodný vírus, u pacientov je potenciálne vyššia virálna nálož. „Jeho šírenie je častejšie u ľudí do 60 rokov a intenzívne medzi deťmi. Klinické príznaky a smrtnosť ochorenia nového variantu je v porovnaní s pôvodným vírusom nezmenená,“ poznamenal Krajčí.

Minister ešte pred vianočnými sviatkami predpokladal, že nová mutácia koronavírusu je už pravdepodobne aj na Slovensku, a to vzhľadom na nemalú časť obyvateľov, ktorí pendlujú medzi Veľkou Britániou a Slovenskom.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva zároveň realizujú zvýšený monitoring všetkých cestujúcich z Veľkej Británie. Zameraný je na dodržiavanie karantény a následného testovania na území Slovenska. Na Slovensku od 21. decembra platí povinná karanténa pre všetkých občanov, ktorí prichádzajú na Slovensko z Veľkej Británie.

V prípade pozitivity po PCR testovaní sú vzorky po príkaze ministra uskladnené. Budúci týždeň by mali byť diagnostikované aj na prítomnosť nového variantu vírusu. “Takýmto istým spôsobom budeme diagnostikovať aj vybrané pozitívne testy z jednotlivých regiónov Slovenska,” doplnil šéf rezortu zdravotníctva.

“Vzhľadom na vysoké reprodukčné číslo nového variantu koronavírusu je jasné, že boj s ním je o 40 % ťažší ako s pôvodným typom vírusu,” konštatoval minister. Ako dodal, vyžaduje si tvrdé opatrenia obmedzujúce mobilitu s maximálnou elimináciou sociálnych kontaktov, teda stav, ktorý momentálne na Slovensku platí. Nádejou je podľa Krajčího očkovanie.