Úloha horčíka v tele
- metabolizmus vápnika, kremíka, vitamínu D a vitamínu K
- aktivácia svalov a nervov
- výroba energie
- detoxikácia
- trávenie bielkovín, sacharidov a tukov
- stavebný prvok pri tvorbe a syntéze RNA a DNA
Bohužiaľ, veľké množstvo ľudí na celom svete ani netuší, že trpí nedostatkom horčíka. Jeho nízka hladina v tele sa môže prejavovať zdravotnými problémami, ako sú úzkosť, zábudlivosť či svalové kŕče. Jeho pravidelný príjem nielen odstraňuje uvedené zdravotné problémy, ale pomáha s množstvom ďalších ochorení.
Hlavnou príčinou nedostatku horčíka v našej strave je to, že „moderné“ poľnohospodárske metódy prispeli k jeho nadmernému odčerpaniu z pôdy. Potom sa samozrejme nenachádza ani v plodinách, ktoré na takej pôde vypestujeme.
Problém ďalej ešte viac zhoršuje časté používanie umelých hnojív, pesticídov a herbicídov. Jednou z možností je užívanie doplnkov stravy s obsahom horčíka. Ľudia často užívajú horčík, ale neužívajú správny druh alebo nie v dostatočnom množstve.
Štúdie preukázali, že formy horčíka ako sú aspartát, citráty, laktáty alebo chloridy sa vstrebávajú oveľa lepšie ako oxidy alebo sulfáty.