Konečne rúška, v ktorých sa dobre dýcha: Tento strih si pochvaľujú aj astmatici a ľudia s dýchacími ťažkosťami!

Postup:

Strih si vyrobíme nasledovne. Papier s rozmerom 25 x 17 cm si preložíme na polovicu, potom ešte na polovicu a vyznačíme si body ako na obrázku nižšie. Tie pospájať (na oblú časť použijeme tanier s priemerom 20 cm). Látku si preložíme a vystrihneme podľa pripraveného strihu. Potom oba diely látky priložíme k sebe rubovou stranou.

Papier si poskladáme (pozri video) a podľa toho si vyznačíme body po oboch stranách látky, na oboch kusoch. V mieste vyznačených bodov látku preložíme smerom k stredovému a zažehlíme. To isté urobíme aj s druhým dielom. Následne po oboch bokoch na oboch dieloch prešijeme na vyznačených miestach.

Oba diely preložíme na polovicu a zošijeme aj pozdĺž celej oblé časti. Potom je priložíme k sebe lícom, zošpendlíte a zošijeme hore aj dole od jedného okraja k druhému. Rúška prevrátime lícom von a okraje dôkladne zažehlíme. Potom obšijeme po okraji okolo celého obvodu rúška. Následne si vystrihneme 2 ks látky s rozmerom 9 x 6 cm, z ktorej vytvoríme úchyty na gumičky po oboch stranách.

Tieto dva kusy látky prišijeme jednou dlhšou stranou po oboch stranách k rúšku, preložíme, zažehlíme a zošijeme (pozri video). Do vzniknutých tunelov navlečieme gumičky, prešijeme a rúška je pripravené na použitie. Prajeme veľa zdravia!

VIDEO: