Zákerná pľúcna choroba kosí Američanov. Desiatky mŕtvych a vyše 2000 chorých. Prestaňte s tým kým to ide!

Túto informáciu uviedlo Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC.) Obete pochádzajú z celkom 24 štátov USA. Choroba sa šíri extrémnou rýchlosťou a s ňou aj panika z nej.

Potvrdených výskytov ochorenia je v súčasnej chvíli 2172. Počas posledného týždňa na chorobu zomreli 3 ľudia a v evidencii bolo iba 2051 chorých.

Je fajčenie pary neškodné?
Veľa fajčiarov prechádza z tabakovej cigarety na rôzne varianty e-cigariet. Zástancovia e-cigariet sú presvedčení, že zariadenie škodí menej ako tradičný tabakový výrobok. Vedci pritom opakovane upozorňujú na vedomostné medzery ohľadom fajčenia pary.

O dôsledkoch dlhodobého fajčenia e-cigariet sa veľa nevie. Nemeckí vedci tvrdia, že nie je jasné, či e-cigareta dokáže odradiť fajčiarov od tabaku natrvalo. Navyše, do e-cigariet sa často pridávajú aj aromatické látky, ktoré sú pre zdravie jednoznačne škodlivé.

Veľké rozšírenie môže viesť k závislosti od e-cigariet…
… a dostali by sa k nim aj ľudia, ktorí by inak po cigarete nikdy nesiahli. Keď sa študenti dostanú k e-cigarete, takmer bez výnimky si myslia, že neškodí. E-cigarety normalizujú fajčenie medzi mladými ľuďmi, ktorí si navrávajú, že pri fajčení vyzerajú štýlovo.

Celebrity zverejňujú zábavné fajčenie s e-cigaretou, a mladých ľudí to ovplyvňuje. Oproti nepríjemnému zápachu tabaku, e-cigareta nemá žiadny zápach, čo je „výhoda“, pretože rodičia neucítia smrad po cigarete.

Na Youtube alebo Instagrame je pretláčaný názor, že e-cigareta je bezpečnejšia ako bežná cigareta, lebo bola určená na to, aby ľudia prestali fajčiť. Lenže, objavujú sa stále viac ľudia, ktorým tradičné cigarety nič nehovorili, kým nevyskúšali e-cigarety. Trendy vyzerajú skvele, no málokedy sú zdravé…

Čo obsahuje e-cigareta?
E-cigarety obsahujú kvapalnú zmes propylénglykolu a glycerínu, zmiešanú s nikotínom a príchuťou. Kvapalina je elektricky zahrievaná a odparená.

Celkový obsah e-cigariet:
propylenglykol,
nikotín,
glycerol,
tabaková esencia,
organické kyseliny,
antioxidačná prísada,
butylvalerát,
isopentylhexonát,
lauryllaurát,
benzylbenzoát,
methylacetát,
ethylheptylát,
hexylhexanát,
geranylbutyrát,
mentol,
kyselina citrónová,
voda,
alkohol.

Zdravotné riziká fajčenia
Fajčenie je rizikovým faktorom mnohých chorôb, a nielen pľúcnych. Najznámejšou chorobou, spájanou s fajčením, je podľa očakávania rakovina pľúc. Až 90 % úmrtí na rakovinu pľúc je spôsobených fajčením, pričom pravdepodobnosť vyliečenia je len okolo 15 %.