ŠOK: Ústne maturity NEBUDÚ! Stredoškoláci ukončia štúdium TÝMTO spôsobom!

Klasické ústne maturity nebudú
Novinky, ktoré dnes minister oznámil, platia pre všetky typy stredných škôl, sem spadajú gymnáziá, stredné odborné školy, konzervatóriá, školy umeleckého priemyslu a stredné športové školy. Klasické ústne skúšky v tomto školskom roku nebudú.

Maturity miesto toho prebehnú vypočítaním priemeru všetkých koncoročných známok maturitných predmetov za všetky ročníky strednej školy, v posledných dvoch ročníkoch sa bude rátať aj polročné, aj koncoročné vysvedčenie.

Priemer do 0,5 vrátane sa bude zaokrúhľovať nadol. To znamená, že priemer 1,5 znamená jednotku, priemer 2,5 znamená dvojku a tak ďalej. Vzťahuje sa to na odbornú aj praktickú časť maturít. Neabsolvovanie určeného počtu vyučovacích hodín a neabsolvovanie počtu hodín praktického vyučovania, ak bolo dôvodom zatvorenie škôl pre koronavírus, nie sú dôvodom pre neklasifikovanie žiakov v riadnom termíne v druhom polroku a nepripustenie k maturitnej skúške.

To znamená, že aj keď nemáš vopred avizovaný počet hodín, známku dostaneš.

Riaditeľ strednej školy určí do 7. mája 2020 skupiny príbuzných predmetov, ktorých známky sa započítajú do hodnotenia maturitného predmetu (napríklad anglický jazyk, seminár z angličtiny a pod.).

Pri osemročných štúdiách sa rátajú známky z 5.-8. ročníka rovnakým spôsobom. Teda z 5. a 6. ročníka len koncoročné, zo 7. a z 8. ročníka aj polročné známky.

Maturanti dostanú výslednú spriemerovanú známku do 12. mája. Ak žiak so známkou nebude súhlasiť, do 15. mája sa môže odvolať a požiadať o klasickú ústnu maturitu. Tým pádom potom absolvuje klasickú ústnu maturitnú skúšku.

Termíny týchto klasických maturít musia školy oznámiť do 19. mája a budú sa konať v rozpätí od 25.5. do 13.6.2020. Odhadom sa ich zúčastní 2000 – 3000 študentov, ktorí podľa predpokladu nebudú so známkou podľa ministra súhlasiť. Maturuje sa na viac ako 600 školách, týmto sa teda minimalizuje počet študentov na klasických skúškach a bude možné dodržať odporúčania ÚVZ.

Vyučovanie sa pre posledné ročníky oficiálne skončí 7.5.2020. Škola vydá vysvedčenie z posledného ročníka spolu s maturitnými výsledkami do 30. júna podľa harmonogramu.

Môžeš si do 7. mája zrušiť aj dobrovoľný predmet. Ale ak tak včasne neurobíš, budeš z neho musieť dištančne alebo prezenčne absolvovať klasickú skúšku. Opravná skúška z minulého roku sa takisto nezrušila, v rovnakom termíne 25. mája – 13. júna budú študenti, ktorí opakujú internú časť, musieť zmaturovať. Tí, ktorí opakujú externú skúšku, ju absolvujú 3-8. septembra.