AKTUALITA: Dôchodcovia nad 65 rokov už nesmú nakupovať mimo svoj vyhradený čas!

Mikas spresnil aj podmienky nakupovania napríklad v obchodoch s odevmi. V tomto prípade totiž nebude dovolené využívať kabínky na skúšanie oblečenia. Ako budú obchody so zákazníkmi riešiť prípadné vrátenie tovaru alebo reklamácie, podľa Mikasa ústredný krízový štáb riešiť nebude.

Zákazníci by podľa neho mali obmedziť nakupovanie na najnutnejší tovar. Obchodom tiež nebude umožnené rozdeliť prevádzku na viac častí a splniť tak limit 300 štvorcových metrov.

Krízový štáb dnes zrušil niektoré obmedzenia zavedené na zastavenie šírenia nového koronavírusu. Od stredy (22.4.) budú otvorené obchody a prevádzky služieb do 300 m2 plochy, verejné stravovanie s výdajom cez okienko, vonkajšie športoviská bez šatní a sociálnych zariadení, dlhodobé ubytovanie bez stravy, vonkajšie trhoviská a predajne automobilov vrátane autobazárov.

Za prísnych bezpečnostných opatrení sa otvoria tiež reštaurácie schopné fungovať cez výdajné okienka, predajne automobilov a a autobazáry či vonkajšie trhoviská a športoviská bez toaliet a šatní. Povolené sú len niektoré druhy bezkontaktných športov na rekreačnej úrovni bez divákov.

V obchodoch a prevádzkach stále platí povinnosť dezinfekcie rúk pri vchode, dodržiavanie dvojmetrových rozostupov v radách pred vchodom a pri pokladni či obmedzenie počtu v podobe 1 zákazníka na 25 m2 predajnej plochy.

Ide o prvú fázu uvoľňovania podľa toho, ako plán schválil Ústredný krízový štáb. Slovensko v nej zostane, ak sedemdňový kĺzavý medián počtu nových nakazených zostane medzi hodnotami 100 až 150 pacientov s potvrdeným COVID-19 (nerátajú sa osoby v karanténe).

Ak hodnota klesne pod 100, po dvoch týždňoch prejdeme do ďalšej fázy uvoľňovania, ak stúpne nad 150 nakazených, zatvoria sa aj v súčasnosti otvorené prevádzky.