Uznávaný český odborník zmenil na koronavírus názor: Väčšinu populácie treba zamoriť

Prymula povedal, že údaje z Číny o počte nakazených podľa neho nie sú korektné. Nedáva podľa neho logiku, že všetky nové prípady v Číne sú importované, ale prípady tam nenarastajú, aj keď inde vo svete za posledné dva až tri týždne počet nakazených dramaticky stúpa.

Za pozmenenými dátami vidí však aj pozitívnu vec – úmrtnosť by nemusela byť taká vysoká, ako sa doteraz uvádzalo. Napríklad z údajov z Talianska vyplýva, že nakazených je tam podstatne viac, možno až desať miliónov, tým pádom by úmrtnosť pacientov s COVID-19 nebola 15 percent, ale len dve až tri percentá, dodal.

„Čaká nás dlhá vojna“
Keď sa v Česku podarí ošetriť rizikové osoby, zvyšok populácie by sa s chorobou mal v nejakom časovom období stretnúť a preukázať, že je imúnny. „Nehovorím všetci, ale tí, pre ktorých nebude horšia ako chrípka. A to sú ľudia nižšieho veku, ľudia zdraví,“ uviedol námestník českého ministra zdravotníctva.

​Rizikoví nie sú len seniori, ale aj mladší ľudia trpiaci napríklad vysokým tlakom alebo cukrovkou. Plošné testovanie celej populácie nie je potrebné, štát sa chystá otestovať približne 17-tisíc ľudí na južnej Morave, v Prahe a ďalších vybraných regiónoch, čo pomôže získať presnejšie dáta o zamorenosti v krajine.

Prymula zdôraznil, že aj keď súčasná situácia sa javí zatiaľ pomerne priaznivo, vyhraté nie je. „Vyhrali sme prvú bitku, ale čaká nás dlhá vojna,“ povedal.

V súvislosti so zámerom prezidenta Miloša Zemana udeliť mu najvyššie štátne vyznamenanie uviedol, že za výsledkami stojí mnoho ďalších ľudí a je to tímová práca. Do politiky sa zatiaľ nechystá, chce zostať apolitický a pracovať pre štát. „Neviem, čo bude v budúcnosti, ale cielene sa na to nechystám a neuvažujem o tom,“ dodal.

Minister hovorí o riadenom premorovaní
Ak sa situácia do stredy nezmení, bude sa dať podľa českého ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha obmedzenia prijaté kvôli koronavírusu zmierniť. Mohli by sa otvoriť niektoré predajne, napríklad stavebniny alebo papiernictva. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii. Postupne sa podľa neho populácia vírusom premorí, nesmie to byť však nekontrolované.

„Opatrenia nesmú byť zavedené na pol roka či na rok. Nie sme schopní v zovretých podmienkach karantény vydržať ďalšie mesiace. Zároveň s tým musí ísť chytrá karanténa,“ povedal český minister. Predajne podľa neho budú musieť vpúšťať málo zákazníkov, aby sa netvorili rady, dezinfikovať a zamestnancom merať každý deň teplotu. Otvoriť by sa mali tiež športoviská pre individuálne športy. Veľké akcie budú bezpochyby jedno z posledných zrušených opatrení, dodal.

„Bude dochádzať aj k určitému premorovaniu populácie. Cieľom je pokúsiť sa riadiť premorovanie tak, aby nedochádzalo k nekontrolovanému šíreniu,“ povedal Vojtěch. Naďalej budú v platnosti podľa neho striktné obmedzenia pre ochranu rizikových skupín, najmä seniorov.