Syn taxikára s koronavírusom: Test otcovi vykonali, až keď mu začalo zlyhávať srdce

„Keď to všetko vykreslil tamojšej lekárke, nebrala ho vôbec vážne a odmietla mu aj urobiť test s tým, že má podozrenie na zápal pľúc, a hospitalizovali ho na bežnom oddelení s normálnymi pacientmi. Keď sa otcov zdravotný stav zhoršil, normálne chodil po chodbách a používal aj zdieľanú toaletu, ktorá nebola len pre izbu, ale vonku na chodbe, “ opísal situáciu Marek.

Rodina chodila na bežné oddelenie nakazeného taxikára navštevovať. Lekárom došlo, že je zle, až keď mužovi začalo zlyhávať srdce. „Normálne sme za otcom chodili. Ja som ho držal za ruku, hladkali sme ho, moja priateľka ho aj objala, pretože jej ho bolo ľúto. Nikto nás na nič neupozornil. Toto trvalo od utorka do piatku. V piatok začalo otcovi zlyhávať srdce a konečne mu urobili test, ktorý vyšiel pozitívne, potom ho uviedli do umelého spánku. Keď mu začali zlyhávať aj pľúca, bolo jasné, že je zle. Potom ho odviezli do VFN, “ doplnil taxikárov syn.

Syn taxikára na testovanie stále čaká Keď bola choroba Covid-19 u muža potvrdená, jeho priateľka s dcérou boli otestované tiež a to s pozitívnym výsledkom. Marek na testovanie stále čaká. „Ja som samozrejme ihneď kontaktoval hygienickú stanicu, kde som im vykreslil situáciu, bohužiaľ nás nikto do tejto doby nebol schopný otestovať. Podľa hygienického máme vydržať a objednať sa, “ povedal.

Marek aj jeho priateľka si prezieravo urobili väčší nákup a vďaka tomu sú na dlhodobý pobyt v karanténe pripravení. „Našťastie sme si dopredu urobili zásoby jedla asi za 5000. Takže teraz nejaký čas vydržíme. Nie je nám nejako extra zle, ale máme kašeľ, nádchu, občas nás poleje studený pot, ale horúčky zatiaľ nemáme. Vďaka bohu, že nemáme astmu, to by asi bolo oveľa horšie. Doktorka nám povedala, že si máme brať Coldrex a kvapky do nosa, tak sa podľa toho riadime. Každopádne by som bol veľmi rád, keby nám niekto konečne potvrdil alebo vyvrátil, že sme nakazení, “ doplnil Marek s tým, že do novootvorených odberných miest sa nechystá – s priateľkou sú presvedčení, že sú nakazení. Nemajú ochranné pomôcky a nechcú ohroziť niekoho ďalšieho.

Naši lekári nepochybyli, tvrdí Thomayerova nemocnica
Hovorca Thomayerovej nemocnice Petr sulky webu Blesk.cz povedal, že zo strany lekárov k pochybeniu nedošlo. „Pacient bol na ambulantné oddelenie prijatý s podozrením na zápal pľúc. Ten vzápätí potvrdil ako röntgen, tak i laboratórne výsledky. Počas hospitalizácie však došlo k zhoršeniu stavu, preto bol testovaný na koronavírus, ktorý sa bohužiaľ preukázal, a tak po dohovore s VFN bol prevezený tam.

K pacientovi personál pristupoval profesionálne a bez chyby, pretože pôvodná domnelá diagnóza zápalu pľúc sa skutočne potvrdila. Potom, čo bol pozitívne testovaný na koronavírus, bol pacient bariérovo izolovaný, aby nedošlo k šíreniu vírusu do jeho okolia, však tým, že sa koronavírus preukázal až spätne, je teraz oddelenie, v ktorom ležal, a to vrátane pacientov, sestričiek, lekárov a všetkého zdravotníckeho personálu, ktorý s ním prišiel do kontaktu, v preventívnej karanténe, “ uviedol.