Neuveriteľný ZVRAT v prípade 4 chorých detičiek: Pellegrini podpísal výnimku! Rodičia reagujú!

Premiér Peter Pellegrini ako zastupujúci minister zdravotníctva podpísal výnimku, aby mohol byť podaný ten najdrahší liek všetkým štyrom detičkám. Podpísal to preto, lebo sa našli lekári, ktorí sú ochotní ho podať a prevziať na seba riziko s tým súvisiace v prípade nečakaných komplikácií. Lekári by podľa jeho slov mali byť z Košíc a z Národného ústavu detských chorôb.

„Keďže sa podarilo nájsť a zoskupiť lekárov, ktorí sa podpísali pod žiadosť na možnosť použiť tento liek pre jednotlivých pacientov, som dnes podpísal pre všetky štyri deti povolenie použiť necertifikovaný neschválený liek. Samozrejme, s tým, že plnú zodpovednosť preberá ošetrujúci lekár. Ak sa tak rozhodne urobiť. S tým, že v tom povolení je aj napísaná možnosť, že sa rodičia môžu obrátiť na zdravotnú poisťovňu so žiadosťou o preplatenie takéhoto lieku.

Ja vám môžem garantovať jednu vec, že som telefonoval s generálnou riaditeľkou Všeobecnej zdravotnej poisťovne, nakoľko dievčatko, Amélia, je poistenkou Všeobecnej zdravotnej poisťovne. V krátkej dobe sa pani generálna riaditeľka aj s výrobcom lieku, aj s rodičmi stretne a budú pravdepodobne vedieť pozitívne reagovať na žiadosť o preplatenie,“ vysvetlil Pellegrini.

Zároveň čaká, či rovnako zareaguje poisťovňa Union a Dôvera, kde sú poistené ďalšie dve deti. Riško už peniaze má. Vyzbierali sa od ľudí cez vyhlásené zbierky.

Rodičia reagujú
„Informácia je to veľmi pekná, povzbudzujúca, ale nikto nevieme, či je to pravda, či je to oficiálne, či to vedia naše poisťovne. My teraz hľadáme riešenia, či to je pravda, či to vedia naši lekári a vedia nám v tomto pomôcť, či to poisťovne budú ochotné preplatiť. Už sme poisťovňu kontaktovali a čakáme na vyjadrenie. Ak to bude pravda, tak budeme o tom informovať a budeme radi, ak sa to bude na Slovensku podávať a poisťovne nám to preplatia. Bolo by to super,“ vyjadrila sa mama malého Alexeja.

„Veľké prekvapenie. Nečakali sme to. Čakali sme niečo podobné možno ešte pred voľbami, teraz po voľbách až tak veľmi nie. Veľmi nás to prekvapilo. Dáva nám to nádej, že sa táto situácia vyrieši a naše deti sa v dohľadnej dobe budú vedieť dostať k lieku,“ hovorí otec Amálie. „Zatiaľ si triedime informácie. Je to také, že keď niekto bojuje za niečo dlhé mesiace a zvlášť, keď je to zdravie dieťaťa, tak každú túto informáciu prijíma s veľkou radosťou,“ dodáva otec Amélie.

​“Táto správa nás veľmi potešila. Budeme radi, ak bude možnosť podania lieku na Slovensku. Bude to pre nás veľká pomoc. A tiež je veľmi dôležité, aby ten liek bol pre naše deti podaný čo najskôr. Veríme, že nám v tom aj poisťovne pomôžu,“ hovorí mama Alexa.

VIDEO:

PRED ROKOVANÍM VLÁDY

Uverejnil používateľ Peter Pellegrini Štvrtok 5. marca 2020