Od 1. januára 2022 si mnohí ľudia prilepšia. Vypočítajte si o koľko vám stúpne dôchodok

Pre minimálne dôchodky platí zo zákona osobitný mechanizmus. Valorizácia sa ich teda priamo netýka. Poberateľovi minimálneho dôchodku sa od 1. januára budúceho roka zvyšuje o 1,3 percenta jeho pôvodne vypočítaný dôchodok. Sociálna poisťovňa ho porovná s výškou poberaného minimálneho dôchodku.

AKO TO BUDE FUNGOVAŤ?
Ak je jeho pôvodný dôchodok aj po valorizácii nižší ako minimálny dôchodok, dôchodcovi sa naďalej vypláca minimálny dôchodok. Zároveň platí, že suma minimálneho dôchodku sa od 1. januára budúceho roka nemení. Ak bude po zvýšení dôchodku jeho suma vyššia ako výška minimálneho dôchodku platná od 1. januára budúceho roka, nárok na minimálny dôchodok zaniká. Poisťovňa totiž bude dôchodcovi vyplácať jeho valorizovaný dôchodok. Ten bude totiž vyšší než dovtedy poberaný minimálny dôchodok.

Príklad, keď dôchodok po valorizácii zostáva na úrovni minimálneho dôchodku:
Dôchodca k 31. decembru 2021 poberal minimálny dôchodok v sume 334,30 eur, pričom suma jeho starobného dôchodku k tomuto dátumu bola 285,10 eur. Od 1. januára 2022 sa mu zvýšil – valorizoval – jeho starobný dôchodok o 3,80 eur na sumu 288,90 eur. Táto suma je nižšia ako suma minimálneho dôchodku. Preto tomuto dôchodcovi naďalej aj od 1. januára 2022 patrí minimálny dôchodok v sume 334,30 eur, ktorý je pre neho aj výhodnejší.

Informatívna kalkulačka na výpočet valorizácie dôchodku
Sociálna poisťovňa pripravila pre dôchodcov aj Kalkulačku na výpočet valorizácie dôchodku od 1. januára 2022. Jej použitie je veľmi jednoduché: stačí si označiť druh dôchodku (z ponuky v kalkulačke) a v ďalšom riadku zadať výšku mesačne poberaného dôchodku v eurách. Po kliknutí na Vypočítaj sa dôchodca ihneď dozvie, o koľko eur sa mu dôchodok zvýši a tiež celkovú sumu dôchodku po zvýšení od 1. januára 2022. Kalkulačka má informatívny charakter.