Neočkovaní píšu inzeráty, že sa chcú nakaziť covidom. Právnik prezradil, čo im za to hrozí!

„Rada by som prišla na kávu k pozitívnemu“ Ďalším a o niečo viac bizarným spôsobom ako obísť pravidlá je snaha niektorých ľudí sa schválne koronavírusom nakaziť. Na facebookových skupinách alebo inzertných portáloch sa objavujú dopyty po stretnutí s Covid pozitívnymi osobami . „Rada by som prišla vypiť kávu k niekomu, kto je pozitívny. Po nakazení, odmena. Píšte do ss,“ uvádza sa napríklad v príspevku užívateľka Iveta v skupine MEĽNÍK BAZAR. Podobný príspevok potom pridala aj do ďalších skupín.

Takýto prístup je však veľmi rizikový. „ Nikto nemôže mať istotu, že bude mať ľahký priebeh bez komplikácií a bez postcovidových problémov. Navyše sa ukazuje, že postvakcinačná imunita je v priemere kvalitatívne lepšia ako tá po chorobe,“ povedal k tomu pre server iDNES.cz epidemiológ Rastislav Maďar.

V tomto prípade navyše nemusí ísť len priestupok, ale aj o trestný čin . „Choroba covid-19 spôsobená vírusom SARS Cov 2 bola zaradená medzi tzv. nákazlivé ľudské choroby, vďaka čomu sa na ňu vzťahuje ustanovenie §152 Trestného zákonníka o trestných činoch ohrozujúcich život či zdravie,“ uviedol pre eXtra.cz právnik Viktor Odehnal.

Ako pripomína, nebezpečenstvo šírenia nákazlivej choroby u ľudí môže byť potrestané odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky, zákazom činnosti alebo prepadnutím veci. Ako ďalej uvádza: „Pomyselná ‚objednávka‘ nakazenia osoby cez inzerát pritom nie je nepostihnuteľná, aj bez faktického naplnenia prenosu tejto choroby, pretože tento čin je trestným aj v štádiu prípravy .“