A JE TO TU! Návšteva pápeža už má dopad: Pribúdajú infikovaní, nakazený je aj arcibiskup!

Pápež František nás uctil svojou návštevou od nedele 12. septembra do stredy 15. septembra, kedy sa stretol s viacerými skupinami – židovskou a rómskou komunitou, s mladými, štátnikmi, odslúžil aj omšu v Šaštíne na sviatok Sedembolestnej panny Márie, na ktorej sa zúčastnilo vyše 50-tisíc ľudí.

Odborníci už pred touto udalosťou zdvíhali varovný prst a upozorňovali, že po návšteve Svätého otca počty pozitívne testovaných ľudí a hospitalizácii porastie. Delta variant koronavírusu sa šíri neuveriteľnou rýchlosťou a takéto podujatia mu len pomáhajú.

Nemýlili sa! Nemocnice už hlásia čoraz viac pacientov s ťažkým COVIDom, laboratória denne odhalia stovky nakazených. Covid neobišiel ani predstaviteľov cirkvi. Od návštevy pápeža sa nakazil aj prvý predstaviteľ cirkvi a to prešovský arcibiskup Ján Babjak, ktorý sa mal údajne nakaziť od biskupa z Grécka, s ktorým bol na stretnutí s pápežom v Budapešti a v utorok 14. septembra v Prešove.

Po zistení pozitívneho testu Babjaka gréckokatolícke arcibiskupstvo podľa Pavlišinoviča upozornilo výkonného sekretára Konferencie biskupov Slovenska, ktorý následne upovedomil všetkých hostí tvoriacich skupinu pozvanú KBS. Ísť by malo o zhruba 35-člennú skupinu. „Nie všetci boli v úzkom kontakte s našim vladykom. Boli ale vyzvaní, aby tiež zvážili PCR test na prítomnosť ochorenia COVID-19. Takisto by ho mali preventívne vykonať všetci, ktorí mali s vladykom úzky kontakt,“ dodal hovorca.

Predstavitelia prešovského gréckokatolíckeho arcibiskupstva v tejto súvislosti kontaktovali aj regionálny úrad verejného zdravotníctva. „Dostali sme informáciu, že ak sme zaočkovaní, karanténa nie je potrebná,“ uviedol Pavlišinovič.