Na Slovensku smrteľne nebezpečný chrobák: Za žiadnych okolností sa ho nechytajte! FOTO

„Milí rodičia, buďte na pozore pred týmto chrobákom menom májka. Májka pri vyrušení roní z kĺbov nožičiek silne jedovatý výpotok s obsahom kantharidínu. Kantharidín je prudký olejovitý jed, ktorý odrádza dravce, ktoré by si chceli na bacuľatých májkach pochutnať. Aj na ľudskej koži (pri neopatrnej manipulácii s týmito chrobákmi) spôsobuje svrbivé pľuzgiere. Pri požití vraj už došlo k smrteľných otravám!“ varovala Jana.

Tento chrobák sa volá Májka Dúhová. Ľudia už vedia, že je nebezpečná. No v tom, ako dokáže ublížiť, sa väčšina mýli. Májka Dúhová nehryzie, ani neštípe. O tom, že s ňou dieťa prišlo do kontaktu, sa tak rodičia často dozvedia, až keď sa prejavia komplikácie.

„Pri styku s pokožkou môže spôsobiť pľuzgiere. Ak by to dieťa olízalo, tak sa môže otráviť,“ hovorí entomológ Rudolf Gabzdil.

Veľké škody dokážu narobiť už larvy Májky Dúhovej. „Jeho maličké larvičky sa volajú Triungulíni, tento triungulín vyjde na kvetinku, počká si na včelu, sadne na jej chĺpok, včela ho zoberie do hniezda, kde on potom požiera včelie potomstvo,“ vysvetlil Gabzdil.

Natrafiť na neho môžete za slnečného počasia na poľných cestách, lúkach či na okraji lesa. Má asi 30 príbuzných druhov. Najjedovatejší je Pľuzgiernik lekársky.

Podľa odborníka sa Májka Dúhová v posledných rokoch na južnom Zemplíne premnožila. Je ale zákonom chránená.

FOTOGALÉRIA: