Na Slovensku smrteľne nebezpečný chrobák: Za žiadnych okolností sa ho nechytajte! FOTO

Májky fialové sú bežnou súčasťou našej prírody. Ich najväčšie nebezpečenstvo však tkvie v tom, že na slnku je ich sfarbenie také nádherné, že takmer každé dieťa sa ich túži dotknúť. Málokto však vie, že tieto chrobáky vo svojich telách ukrývajú jed, ktorý zabíja.

Chrobák vyniká nielen sfarbením, ale aj silným jedom, ktorý používali ako prísadu „smrteľného kokteilu“ určeného pre nepriateľov príslušníci rodu Medici.

Presne pred dvoma rokmi na tohto malého tvora upozornila matka synčeka. Chlapec, ktorý skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti. Priotrávil sa žltou tekutinou, ktorú tieto chrobáky vylučujú. Už tri stotiny gramu ich jedu dokážu človeka zabiť. Jej synček Oliver našiel vonku zaujímavého chrobáka a s nadšením ho ukazoval mame. Ani jeden z nich vtedy ešte netušil, čo bude onedlho nesledovať.

Keby chlapček veľkého tmavého chrobáka zjedol, nemusel už byť medzi živými. Na to, aby sa nebezpečne otrávil, stačilo, že chrobáka pri hre chytal do rúk. Farba Oliverovej kože začala mať čoskoro zelenkavý nádych a chlapček bol absolútne bezvládny.

Článok pokračuje na ďalšej strane.