Obyčajná polievka a nahradí aj antibiotiká! To, čo som sa však dozvedela o obyčajnom vývare, ma prekvapilo! Celý čas som ho pripravovala zle

Všetky vývary – hovädzí, kurací, bravčový, teľací, rybí či zo zveriny, patria k tradičnému stravovaniu a tvoria základ každej kuchyne. Vývar je veľmi výživný, ľahko stráviteľný, chuťovo bohatý a tiež nápomocný pri liečbe mnohých problémov.

Robia sa z kostí najlepšie jedného druhu mäsa alebo viacerých typovo podobných a dochucujú sa koreňovou zeleninou a korením.

Pravý poctivý vývar už v mnohých domácnostiach ani nenájdete. Chceme ho uvariť čo najskôr, pridávame do neho bujón či vegetu, a to sa na poctivý vývar veru nepodobá. Toto je postup, aký používali naše babičky a dnes ho už mnohé mladé gazdinky nepoznajú.

Čo všetko obsahuje?
Vo vývare sa nachádzajú aminokyseliny (arginín, glycín, prolín, glutamín), kolagén a minerály (vápnik, horčík, fosfor či kremík). Okrem toho sa tu nachádzajú vitamíny B, A, D, bielkoviny a ďalšie prospešné látky i z pridanej zeleniny.

Benefity:

  • pomáha pri zvýšenej priepustnosti čriev
  • detoxikuje pečeň
  • redukuje potravinové intolerancie a alergie
  • prospieva kĺbom
  • má protizápalové účinky
  • posilňuje imunitu
  • bojuje proti vírusom a baktériám
  • pomáha pri nachladnutí
  • zlepšuje kvalitu spánku
  • redukuje celulitídu

Ďalšia výnimočná vlastnosť silného vývaru je, že dokáže urobiť svoju prácu aj v pečeni. Nadväzuje na seba jedy a ak máte pocit, že vám nejaké jedlo neurobilo dobre, mali by ste jesť veľa silného dobrého vývaru.

Ako teda urobiť dokonalý vývar?

Článok pokračuje na ďalšej strane…