Slovenská speváčka podľahla rakovine. Mala iba 32 rokov. Chorobu tajila aj pred mamou.

Útla blondínka s veľkými očami, dlhými vlasmi a krásnym hlasom. Takto si ju mnohí pamätníci vybavujú. Mužská časť fanúšikov nikdy nezabudne na pre ňu typické minisukne a dokonalé nohy.

Blonďavá speváčka prežila detstvo v tieni tehlového komína trnavského cukrovaru. Pochádzala zo skromnej rodiny Vermešovcov, otec i matka pracovali ako robotníci. Eva mala sedem súrodencov, ďalších päť zomrelo, keď boli ešte veľmi malí. Budúca hviezda už v detstve rada spievala i tancovala, a tak s bratom často navštevovala vystúpenia v trnavskom kultúrnom dome.

Trnavčanka Eva Kostolányiová bola v sedemdesiatych rokoch na vrchole popularity. Koncertovala po celej republike, jej piesne zneli z rádia a ľudia milovali jej duetá s Michalom Dočolomanským.

Raz, keď tam hrala istá džezová kapela, hudobníci si zo žartu Evu vyvolali na pódium. Stačilo však pár minút, aby usmievavé dievča ukázalo svoj talent a stalo sa členom skupiny. Mladá Trnavčanka to však chcela dotiahnuť oveľa ďalej. Ako 14-ročná sa prihlásila na konkurz do umeleckého súboru SĽUK. „Členovia našej rodiny radi spomínali, ako Eva každý deň netrpezlivo čakala na poštára, kedy prinesie výsledok. Keď sa dozvedela, že je prijatá, začala v izbe tancovať. A tancovala, kým vládala,“ hovorí Kostolányiovej synovec a krstný syn Mikuláš Vermeš a zároveň sa prehrabáva v starých fotografiách svojej slávnej tety.

Článok pokračuje na ďalšej strane…