Štát zriadi kontroverzný centrálny register účtov. Vaše údaje môže vidieť…!

Začiatkom apríla sa na verejnosť dostal plán ministerstva vnútra, ktorý vznikol v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR. Zdá sa, že stále trvá na vytvorení centrálneho registra účtov, ktorý umožní štátu prístup k informáciám o majiteľoch a ich bankových účtoch.

Snaha odhaliť súkromné informácie občanov sa nepáči hlavne strane SaS, no aj širokej verejnosti. Kompetentní však odmietajú, že by došlo k porušeniu ústavného práva občanov na súkromie.

„Právna úprava rieši len “technický spôsob“ poskytovania informácií príslušným orgánom. Návrhom sa teda nemení súčasné postavenie žiadateľov o informácie od finančných inštitúcií, vytvára sa len nový nástroj, ktorý predstavuje podstatne modernejší a rýchlejší technologický postup získavania údajov,“ upozornila Gabriela Tuchyňová z tlačového odboru ministerstva.

K údajom z centrálneho registra účtov majú mať prístup kriminálna a finančná polícia, policajná inšpekcia, orgány činné v trestnom konaní alebo súdy, Kriminálny úrad Finančnej správy, Slovenská informačná služba a Vojenské spravodajstvo.

Článok pokračuje na ďalšej strane pod komentármi.