Vláda zakázala cestovanie na dovolenky do zahraničia a ani na Veľkú noc neočakávajte uvoľnenie opatrení!

„Môžete cestovať do zahraničia okrem účelu rekreácie,“ skonštatoval Heger na otázku, ako bude vyzerať aktualizovaný text zákazu vychádzania. Za hranice tak vycestovať naďalej môžeš iba, ak budeš mať iný dôvod, ako ten, že chceš odísť rekreovať sa na dovolenku.

Heger zároveň priznal, že nariadenie sa bude dať pomerne jednoducho obísť. Poprosil však ľudí, aby to nerobili. Ministerstvo zdravotníctva vysvetľuje, že ľudia cestovanie do zahraničia zneužívali, často si zaškrtávali vo formulári E-hranica status pendlera, aby sa vďaka tomu mohli vyhnúť karanténe.

Ako to bude na Veľkú noc?

Zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger následne na tlačovej konferencii oznámil, že pandemická situácia je naďalej zlá. Predĺženie núdzového stavu okrem iného znamená, že blížiaca sa Veľká noc nebude taká ako v minulosti.

„Veľká noc 2021 nebude Veľkou nocou 2019,“ skonštatoval Heger pri novinárskej otázke o tom, kedy sa bude dať slobodne cestovať medzi okresmi na Slovensku.

Minister prízvukoval, že obyvatelia Slovenska nemajú očakávať výrazné uvoľňovanie opatrení počas sviatkov. S najväčšou pravdepodobnosťou tak zostane v platnosti zákaz cestovania medzi okresmi.

Podľa Hegera sa epidemiologická situácia nezlepšuje natoľko, aby si Slovensko mohlo dovoliť opatrenia zrušiť, pretože by krivka opäť narástla. Najmä z tohto dôvodu musela podľa neho vláda núdzový stav predĺžiť.