Nové príznaky koronavírusu: Ak pociťujete tieto príznaky zbystrite pozornosť!

Stále viac nakazených ľudí, ktorí sú v domácej karanténe, sa sťažuje na to, že stratili čuch a chuť. V niektorých prípadoch ide dokonca o jediný príznak nákazy novým koronavírusom.

Stratili ste náhle čuch alebo chuť? Izolujte sa od okolia, radí ENT UK
Veľká Británia, Taliansko, Južná Kórea, Nemecko alebo USA hlási prudký nárast pacientov, ktorí v dôsledku ochorenia COVID-19 stratili čuch a chuť. Podľa Britskej asociácie ušných, nosných a krčných lekárov (ENT UK) môže byť dokonca strata čuchu alebo strata chuti jediným príznakom nákazy novým koronavírusom.

Preto vyzývajú všetkých dospelých, ktorí stratili čuch alebo chuť, avšak nemajú ďalšie symptómy koronavírusu, aby sa aspoň na sedem dní izolovali od svojho okolia. ENT UK upozorňuje, že je tu naozaj veľké riziko, že sa nakazili novým koronavírusom.

„Každý, kto si v súčasnosti všimne, že“ len „stratil čuch alebo chuť, by sa mal sám izolovať. Vďaka svojmu prístupu prispeje k spomaleniu prenosu nákazy a zachráni tak životy, “ uviedla predsedníčka Britskej rinologické spoločnosti spadajúce pod ENT UK Clair Hopkins.

Zdanlivo zdravá osoba môže byť prenášačom
O anosmii čiže strate čuchu a ageúzii čiže strate chuti hovoria ako o príznakoch choroby chorôb COVID-19 tiež lekári, ktorí zachraňujú životy v najpostihnutejších oblastiach Talianska. Podľa nich sú osoby, ktoré sa na prvý pohľad javia ako zdravé, avšak ktoré stratili čuch a chuť, veľmi nebezpečné. Môžu byť totiž nevedomky prenášačmi koronavírusu a šíriť ho ďalej medzi ostatných.

„Skoro každý z hospitalizovaných má rovnaký príbeh. Spýtate sa na manžela alebo manželku. A oni hovoria: „Moja žena len stratila chuť a čuch, ale inak je jej dobre. ‚ Takže je pravdepodobne nakazená a šíri to ďalej, aj keď sama má veľmi mierny priebeh, “ otvorene priznal doktor Marco Metra, ktorý je vedúcim oddelenia kardiológie v hlavnej nemocnici. Táto nemocnica má 700 z pacientov z 1200 hospitalizovaných koronavírus.

Pádny dôvod na vykonanie testu na koronavírus
O anosmii a ageúzii hovorí ako o veľkom probléme tiež Americká akadémia ušných, nosných a krčných lekárov. Táto inštitúcia v nedeľu 22. marca na svojich webových stránkach upozornila, že strata alebo zhoršenie čuchu a strata chuti môžu patriť k zásadným príznakom nového koronavírusu. Tieto symptómy sa často vyskytli u pacientov pozitívne testovaných na COVID-19, ktorí inak nemali žiadne ďalšie príznaky.

Americká akadémia ušných, nosných a krčných lekárov preto zdravotníkom radí, že náhla strata chuti alebo čuchu je pádnym dôvodom na to, aby inak „zdravému“ človeku vykonali testy na ochorenie COVID-19. Na túto skutočnosť na Twitteri upozornil napríklad basketbalista Utahu Rudy Gobert, ktorý bol pozitívne testovaný na koronavírus. Otvorene sa priznal, že je nakazený, avšak je mu dobre a stratil iba čuch a chuť.

„Ľudia, najnovšie informácie, strata čuchu a chuti je rozhodne jeden zo symptómov, už štyri dni som nič necítil. Máte niekto rovnakú skúsenosť? “ spýtal sa svojich priaznivcov na Twitteri.