Čaputová má obavy: “Dobrovoľnosť pod hrozbou sankcie nie je dobrovoľnosť!”

Hlava štátu o tom informovala po rokovaní Bezpečnostnej rady SR na tlačovom brífingu. Dobrovoľnosť testovania je podľa Čaputovej stále v rovine úvah a hľadaní súladu ústavného riešenia.

“Dobrovoľnosť pod hrozbou sankcií nie je dobrovoľnosť. Zvažované sankcie za neúčasť na plošnom testovaní sú podľa môjho názoru ústavne otázne. Otvorila som túto tému aj na dnešnej Bezpečnostnej rade SR. Som rada, že vláda tiež vníma spomínané otázniky a očakávam, že ich odstráni,” upokojuje Slovákov prezidentka.

Zuzana Čaputová s takouto formou dobrovoľnosti testovania podľa všetkého nesúhlasí: „Myslím si, že testovanie má byť dobrovoľné, no hrozba sankcií nie je dobrovoľnosť,“ povedala. Za porušenie karantény hrozí pokuta vo výške 1 659 eur.

“Po dnešnom rokovaní môžem povedať, že armáda svoju časť plošného testovania pripravila. Úspešnosť tejto operácie ale nezáleží len od nich. Pýtala som sa hlavne na to, odkiaľ chce vláda zabezpečiť potrebný zdravotnícky personál. Nemôžeme totiž odčerpať zdravotný personál potrebný v nemocniciach v čase, keď počet hospitalizovaných bude stúpať. Minister Krajčí na Bezpečnostnej rade SR prisľúbil, že zdravotná staroslivosť nebude ohrozená.

Za rovnako dôležité považujem to, aby testovacie miesta boli bezpečné. Vláda v tejto oblasti ešte hľadá riešenia, ako bezpečnosť testovaných a personálu zaistiť. Vládu som tiež upozornila na sťažnosti samospráv, že sa im nedostáva dostatok informácií a pomoci, hoci na nich leží veľká časť zodpovednosti.

Funkčnosť plošného testovania bude preverená už tento víkend počas pilotnej fázy v štyroch najviac zasiahnutých okresoch. Úspešnosť v nich vyjasní aj budúcnosť celoplošného testovania,” dodáva na záver. Uvidíme, ako sa celá situácia vyvŕbi.

VIDEO: