TAKTO bude vyzerať testovanie: Ministerstvo zverejnilo základný plán!

Hlavné testovanie sa uskutoční od 30. októbra do 1. novembra a následne od 6. do 8. novembra. Ministerstvo obrany upozorňuje občanov, že antigénové testy budú vykonávať ľudia so zdravotníckym vzdelaním a nie vojaci. Testovaná osoba po príchode na miesto podpíše niekoľko formulárov, ktoré sú vytvorené v zmysle zákona a následne jej bude vykonaný výter z nosohltana.

Základné informácie o celoplošnom testovaní:
▶️Testovanie bude 30.10. až 1.11. a 6.11. až 8.11.
▶️ Testovať bude personál so zdravotníckym vzdelaním a nie preškolení vojaci.
▶️ Ľudia majú chodiť podľa abecedy, v presne stanovených časoch.
▶️ Testovaná osoba po príchode na odberné miesto podpíše niekoľko zákonom stanovených formulárov. Následne postúpi na odberné miesto, kde ju otestujú zdravotníci prostredníctvom výteru z nosohltana.
▶️ Po odbere by mali, v zatiaľ nešpecifikovanom priestore, čakať na výsledok 15-30 minút.
▶️ Ak bude mať negatívny výsledok, dostane o tom potvrdenie.
▶️ V prípade pozitívneho výsledku by mala osoba podstúpiť domácu karanténu. Vláda zároveň hľadá aj riešenie, ako zabezpečiť, aby nemuseli isť do karantény celé rodiny, ak je nakazený len jeden člen.
▶️ Stále nie je jasné, či bude testovanie povinné, kto bude mať výnimky, prípadne, či bude neúčasť na ňom nejako sankcionovaná.

„V rámci organizácie operácie Spoločná zodpovednosť rezort obrany zabezpečí logistickú časť operácie spojenú s rozvozom materiálu a osôb. Zároveň poskytne riadiacu a komunikačnú infraštruktúru, tzn. na riadenie operácie bude rozvinutá sieť regionálnych veliteľstiev na báze vojenských posádok, ktorých je aktuálne 16. Tie budú riadiť odberné miesta vo svojej pôsobnosti,“ vysvetľuje hovorkyňa ministerstva.

“Ľudia, ktorí majú trvalý pobyt ďaleko od miesta, kde sa aktuálne nachádzajú, sa budú môcť otestovať na najbližšom odberovom mieste,” povedal v TV Markíza minister obrany Jaroslav Naď.