Čech nakazený koronavírusom prehovoril o priebehu choroby a prezradil, kde sa nakazil.

Dokonca sa sám ani necítil byť chorý. Následne sa dostavil do nemocnice a čakal na výsledky.

Výsledky testov na koronavírus boli nakoniec pozitívne. Muž bol hospitalizovaný v nemocnici v Ústí nad Labem, následne bol prevezený do Prahy na Bulovka, kde je v karanténe. Má sa však dobre a nepociťuje žiadnu chorobu.

Prezradil, že všetko je v nemocnici zabezpečené na maximálnej úrovni a ľudia by nemali vyšilovať. Čo sa jeho stavu týka, nemá horúčky ani žiadnu dýchavičnosť. Cíti sa údajne dobre a má len nádchu.

Bežné príznaky ochorenia
Ochorenie je vysoko infekčnou nákazou, ktorá sa prenáša vzduchom z človeka na človeka. Spôsobuje akútne respiračné ochorenia – vírusovú pneumóniu. U nakazeného sa môžu prejaviť príznaky virózy, resp. klasických respiračných ochorení, napr. chrípky – teplota nad 38 stupňov Celzia, kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, bolesť hlavy, sťažené dýchanie a únava. V niektorých prípadoch sa objaví aj zápal pľúc. Inkubačná doba pri tomto type koronavírusu je zvyčajne 2 až 14 dní.

Prevencia
Koronavírus patrí ku kvapôčkovým nákazám, na ktoré účinkujú nasledujúce opatrenia:

  • Časté umývanie rúk mydlom a vodou po dobu minimálne 20 sekúnd. Dá sa použiť aj dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu.
  • Nedotýkajte sa očí, nosa a úst neumytými rukami.
  • Zakrývajte si nos a ústa pri kašľaní jednorazovou papierovou vreckovkou, ktorú zahoďte po použití do koša, alebo ohnutým lakťom.
  • Vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, u ktorých sú viditeľné prejavy nádchy alebo chrípky.
  • Dodržujte vzdialenosť približne 1,6 m od nakazeného. Údajne stačí 15 minút na to, aby sme sa nakazili. Noste ochranné rúško, ak sa zdržujete v blízkosti človeka s respiračným ochorením.
  • Dbajte v domácnosti na zvýšenú dezinfekciu povrchov. Zabráňte nechránenému kontaktu s divými alebo hospodárskymi zvieratami. Mäso a vajíčka dôkladne prevarte.
  • Zvážte cestovanie do zasiahnutých oblastí, ktoré je rizikové.

FOTOGALÉRIA: