Chvíľu po opustení krízového štábu pomáha ďalej: Krčméryho zasiahla zúfalá prosba o pomoc!

Kým drvivá väčšina Slovákov strávila niekoľko týždňov v dobrovoľnom domácom “väzení”, na ľudí bez domova sa akosi pozabudlo. A boli to práve bezdomovci, ktorí mohli nákazu nekontrolovateľným spôsobom roznášať ulicami ďalej. Našťastie existujú organizácie, prejavujúce neutíchajúcu snahu zamedziť zbytočným komplikáciám.

Jednou z takých občianskych iniciatív je aj nezisková organizácia Oáza – nádej pre nový život, kde sa angažuje farár Peter Gombita. Ten začal kompetentných upozorňovať na alarmujúcu skutočnosť, že sa desiatky zúfalých ľudí pohybujú po uliciach bez rúšok a bez možnosti dostať sa k základným hygienickým potrebám. Obetavý Slovák poprosil o pomoc aj skúseného profesora – akého výsledku sa dočká, však nečakal.

„Pre mňa to bol šok – vidieť, s akým nasadením, veľkou ochotou a láskou pracovali s našimi ľuďmi. Cítim sa tak „maličký“ po tomto zážitku, mám pocit, že týmto ľuďom „nesiaham ani po päty“, Otec Gombita opísal svoje pocity bezprostredne po príchode viacčlenného tímu, vedeného Vladimírom Krčmérym. Odborník na tropickú medicínu si údajne rozložil dočasnú “pracovňu” pod rozkvitnutým orechom, kde sa ochotne venoval pacientom bez domova.

,,Veľké ďakujeme pánovi profesorovi Krčmérymu, ktorý so svojím tímom z Vysokej školy sv. Alžbety, nadáciou Dedo a organizáciou Equita (8 lekárov, približne 12 členov zdravotníckeho a sociálneho personálu) v dňoch 19.5. – 20.5.2020 testoval našich klientov na vírusové ochorenie COVID-19. Tento tím ošetroval našim núdznym rany, meral tlak, hodnoty glukózy v krvi a zároveň viedol vľúdny rozhovor s nimi,” košický farár priblížil detaily spolupráce, dokazujúce, že pomáhať sa dá aj mimo kamier a svetiel reflektorov.

FOTOGALÉRIA: