SMUTNÉ slová známeho odborníka: Toto čaká Slovákov po koronavíruse!

“S týmto vírusom budeme žiť najmenej rok alebo dva. A budeme s ním tancovať delikátny tanec, ktorý bude spočívať v tom, že my sa budeme snažiť zabrániť mu, aby sa rozšíril, a on sa bude snažiť čo najviac sa šíriť medzi ľuďmi. Striedavo budeme v tom zápase pritvrdzovať a potom zase poľavovať.

A vždy, keď poľavíme, vypukne nám malá alebo väčšia epidémia. Toto bude trvať najmenej do polovice budúceho roka, keď by sme podľa optimistických scenárov mohli už mať vakcínu, ale možno ju mať nebudeme,” hovorí pre Nový Čas.

Okrem toho predpokladá, že vírus poznačí do veľkej miery aj našu ekonomiku: “Ekonomické dôsledky tejto pandémie budú zdrvujúce a povedú k masovej nezamestnanosti. Mnohí ľudia, ktorí si dnes ešte myslia, že majú prácu, v skutočnosti o ňu už prišli.

A nemyslím si, že po prudkom páde to pôjde prudko hore. Pokles bude hlboký, dlhodobý a vzos­tup pomalý,” znie smutná predpoveď. Analytik tiež tvrdí, že hromadné cestovanie po svete je minulosťou.

V tomto všetkom ale vidí obrovské pozitívum. Spomalením ekonomiky, bezbrehého nakupovania a znížením emisií sa nám darí spomaliť klimatickú krízu, ktorú by sme pri súčasnom tempe už o pár rokov zrejme neustáli.

Zároveň vyjadril radosť nad tým, že na Slovensku riešime skôr ekonomické dôsledky vírusu a nemusíme vo veľkom pochovávať svojich príbuzných.