Boj s koronavírusom bude trvať viac ako rok, tvrdí vedecká štúdia

Podstatné je, koľko jeden pacient s koronavírusom nakazí ďalších ľudí. Ak nakazí viac ako jedného človeka, bude nakazených neustále pribúdať. Ak sa podarí znížiť reprodukčný faktor pod jedničku, podarí sa epidémiu zastaviť.

Pokiaľ ho ale zmiernime na čo najnižšiu mieru, slabo nad jedničku, podarí sa ju aspoň spomaliť. Vedecký tím počíta v modeli s tým, že jeden nakazený nakazí 2 až 2,6 ďalších ľudí.

Vedci modelovali situáciu pre Veľkú Britániu a USA, ich závery sa ale dajú použiť pre väčšinu vysoko rozvinutých krajín, to znamená aj pre Slovensko. Podľa vedcov tretinu nakazených chytí choroba doma, tretinu v škole alebo v práci, tretinu inde.

Inkubačná doba je v modeli vypočítaná na 5,1 dňa, pacient ale začne nákazu šíriť aj 12 hodín pred tým, než u neho prepuknú príznaky. V modeli sa počíta s tým, že nakazený bez príznakov začne nákazu šíriť 4,6 dňa po tom, čo sa sám nakazil a bude ju šíriť po 6,5 dňa.

Podľa štúdie by mala vláda využiť celkom 5 opatrení
– izoláciu chorých doma
– karanténu rodinných príslušníkov nakazených
– obmedzenie kontaktov u seniorov nad 70 rokov
– obmedzenie kontaktov pre celú populáciu
– uzatvorenie škôl a univerzít.

V prípade ich zavedenia sa počíta s tým, že ich bude dodržiavať zhruba 75% ľudí a že budú mať aj vedľajšie účinky, ako napríklad vzájomné infikovanie členov jednej domácnosti.

Hoci voľný pohyb osôb je na Slovensku zatiaľ obmedzený, podľa štúdie bude potrebné toto konkrétne opatrenie dodržiavať oveľa dlhšie, a to do doby, kedy bude vyvinutá vakcína či aspoň liek. To môže trvať napríklad rok, ale aj rok a pol, nie je navyše istota, že vakcína bude dostatočne účinná.

Ak nebudeme schopní sa opatreniami riadiť, epidémia sa podľa Fergusona môže čoskoro vymknúť z rúk, dôjde k preťaženiu zdravotníctva a k rovnakej situácii ako v severnom Taliansku.

Vo finále by podľa štúdie mal čas byť rozdelený tak, aby ľudia boli napríklad dva mesiace v karanténe, potom mesiac nie a následne dva mesiace znovu áno. Hoci by tento postup nebol tak efektívny ako karanténa trvalá, nakazených by začalo aj tak postupne ubúdať a predovšetkým by bol pre verejnosť rozhodne znesiteľnejší. Ľud totiž nie je na dlhotrvajúcu a neprerušovanú karanténu psychicky pripravený.

AKTUÁLNE: