David (19) zavraždil otca – tyrana: Vďaka Čaputovej je na slobode!

Dávid policajtom aj novinárom popisoval, čo ho k činu viedlo. „To, čo som si prežil, si neprežije každý. Nemôžem to nazývať detstvom, „povedal televízii Markíza. Jeho slová potvrdili aj susedia, ktorí o domácom násilí vedeli.

„Viete, podľa mňa bránil mamu. Je to jej jediný syn. Ako som hovorila, je to dobrý chlapec, aj preto sa išiel sám udať. Bránil ju, pretože muž ju často bil, „povedala slovenskému denníku Plus JEDEN DEŇ susedka.

Mladík svoj čin oľutoval, podľa obhajcu konal v afekte a nebyť rokov intenzívneho týrania, nevraždil by. Súd najprv poslal Dávida na štyri roky do väzenia, po odvolaní vlani v decembri trest o dva roky znížil.

Medzi ľuďmi našiel Dávid rad podporovateľov, ktorí pre neho žiadali milosť. Aj vďaka nim sa prípadom začala zaoberať slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá nariadila Dávidov výkon trestu odložiť. Rozhodnutie, či prezidentka milosť udelí, môže prísť aj za niekoľko mesiacov.

Do tej doby bude Dávid na slobode. Teraz sa má veľmi dobre, ako povedal v rozhovore pre slovenský Denník N, ktorého preklad priniesol web českého Denníku N. Čakanie na verdikt súdu bolo podľa Dávida neúnosne dlhé. „Už som bol frustrovaný, že som si hovoril, že aj keby som si mal odsedieť pätnásť rokov, tak je mi to jedno,“ povedal.

Rozsudok prišiel krátko pred Vianocami, minuloročný advent bol preto pre Dávida i jeho mamičku veľmi náročný. „Pôvodne sme čakali, že nezapálime už ani druhú adventnú sviečku, a nakoniec horeli všetky. Naozaj som čakal, že to budú asi jedny z najbolestivejších Vianoc. Nevedel som si predstaviť, že budem bez rodiny, „opísal Dávid. Či nakoniec do kriminálu skutočne pôjde, je teraz na Zuzane Čaputovej.

FOTOGALÉRIA: