Ľudstvo sa chystá na koniec sveta: Vedci povedali, koľko času nás delí od apokalypsy

Či už sa jedná o klimatické zmeny, jadrové zbrojenie či kybernetické útoky a technológiami podporovanú propagandu. Medzinárodná bezpečnosť je strnitá. Svetoví lídri umožnili nové preteky v zbrojení. Ľudstvo sa čoskoro pošle do záhuby samo.

Hodiny posledného súdu
Hodiny posledného súdu sú symbolickým odpočtom k možnej globálnej katastrofe. Pomyselný odpočet k apokalypse vznikol v roku 1947 a každoročne vychádza v odbornom časopise Bulletin amerických jadrových vedcov.

Rok 2019 bol rokom klimatickej krízy a obrovských protestov najmä mladých ľudí, politici na ňu však podľa bulletine nereagujú ani zďaleka očakávaným spôsobom. Že išlo o najteplejší rok v histórii, Zem ničia rozsiahle požiare a ľadovce  sa topia rýchlejšie, než sme dúfali, ich necháva chladnými, uvádza v obsiahlom texte predsedníčka bulletine Rachel Bronson. Tá považuje za alarmujúce, že nás od katastrofy už nedelia minúty ale sekundy.

Najďalej bolo ľudstvo od skazy v roku 1991. Ručička bola od polnoci 17 minút. V roku svojho založenia to potom bolo 7 minút. V roku 2018 to boli už len 2 minúty. Najbližšie ku skaze je ľudstvo tento rok. Do roku 2020 vstúpilo len 100 sekúnd od totálnej záhuby.