Mrazivé výpovede svedkov výbuchu v Prešove: Skákali sme z balkóna, nič iné sa robiť nedalo

My sme vedeli, že ten plyn uniká. Že sa to nejako rýchlo začalo riešiť, ja neviem čo. Teraz sú tam uväznení ľudia na 9. poschodí. Na 9. poschodí im spadlo schodisko. Strašne dlho všetko trvá , „povedala vystrašená žena TV3. “ Na 9. poschodí sú uväznení ľudia,“ kričala potom.

Susedka kričala, ale nemohla som jej pomôcť, opísala reportérom jedna z obyvateliek dvanásťposchodového domu v Prešove, v ktorom dnes pri výbuchu plynu a následnom požiari najmenej päť ľudí prišlo o život. “ Prišla som domov po nočnej a ďalšom vybavovaní v meste. Keď som prichádzala, robotníci pri paneláku kopali diery. Vo vchode bol silne cítiť plyn, tak som sa vrátila a upozornila ich. Povedali mi, že je to pod kontrolou a jeden z nich išiel so mnou do bytu. Tam plyn cítiť nebol, a tak som si šla ľahnúť, “ „Zrazu to buchlo, neviem odkiaľ, zvnútra. Vleteli na mňa dvere, udrel ma do ruky, ale nie som zranená, nič sa mi nestalo , „povedala reportérom denníka Sme Silvia Hrebeňárová.

„My sme boli na prvom poschodí. Zrazu sa ozvala rana, vlastne už sme len skákali z balkóna, inak sa nedalo robiť nič, “ opísala obyvateľka paneláku, v ktorom aj desať hodín po výbuchu hasiči stále zasahujú.

Pol hodiny od začiatku hasenia bola podľa svedkov v budove uväznená veľa ľudí. „Zhruba 10 až 15 ľudí tam ešte určite je, videl som, ako na druhej strane panelákov mávajú a kričia, ale nikto na to nereaguje,“ vypovedal pre TV Markíza svedok udalosti.

Jedna z obyvateliek domu prišla o všetko, prežívala navyše strach o svojho muža, ktorý zostal uväznený na deviatom poschodí. „Robili tu nejaké práce na streche, na schodisku bol cítiť plyn. Zavolala som manželovi do práce, nech príde domov. Hovorili sme si, že niekde uniká plyn, poslala som manžela, nech zistí, čo sa deje. Potom to buchlo a on tam teraz uviazol na deviatom poschodí. Čakáme na pomoc, príde mi, že všetko hrozne veľmi dlho trvá, “ uviedla.

Na mieste stále zasahujú hasiči, prácu im ale sťažuje tma. Ošetrených bolo už celkom 39 ľudí, 11 ľudí bolo prevezených do nemocnice a 4 osoby boli hospitalizované.

Ľuďom postihnutým výbuchom a požiarom môžete pomôcť aj vy tým, že prispejete na zriadený transparentný účet. Jeho číslo je SK90 7500 0000 0040 0859 1229, variabilný symbol 6122019.

AKTUALIZOVANÉ! Ako informuje Polícia SR: ĎALŠÍCH ŠESŤ OBETÍ.
S ľútosťou oznamujeme, že vnútri zničeného paneláku bolo nájdených ďalších šesť tiel obetí.

FOTOGALÉRIA: