Kedy bude pohreb Karla Gotta? Vdova Ivana prezradila detaily!

„Už pri prvom rozhovore pani Ivany Gottovej s arcibiskupstvom pražským zaznela od nej prosba o slúženie zádušnej svätej omše za jej manžela v katedrále sv.Víta, Václava a Vojtecha,“ priznal.

„Rád jej prosbe vyhoviem a prosím aj ostatných o modlitbu za zomrelého Karla Gotta a celú jeho rodinu,“ dodal na sociálnej sieti.

Pôvodne sa pritom uvažovalo o štátnom pohrebe, avšak nakoniec premiér Andrej Babiš (65, ANO), ktorý je už od stredy v kontakte s vdovou Ivanou, uviedol, že dôjde iba na pohreb so štátnymi poctami, čo je údajne varianta, ktorá by sa pozdávala i Gottovi, ktorý fanúšikov miloval a chcel by im dopriať šancu sa rozlúčiť.

Rozlúčka so štátnymi poctami je o stupeň nižšia a menej okázalý druh pohrebu, než je ten štátny, ktorý mali Tomáš Garrigue Masaryk či Václav Havel. Rakva totiž nie je prepravovaná na lafete, ani za ňou nekráča generalita. Je to logické: niekto ako Gott totiž nebol v úlohe prezidenta veliteľom ozbrojených síl.

Dvakrát odmietnutie pozostalých
U rakvy je prítomná iba čestná stráž z vojenskej pražskej posádky. V miestnosti, kde sa rozlúčka koná, je vyvesená štátna vlajka a v predných radoch sedia okrem rodiny aj najvyšší ústavní činitelia. Spravidla sa nepozývajú zahraničné delegácie.

S prejavom môže vystúpiť niekto z predstaviteľov štátu a záverom zaznie česká hymna. Prvý taký pohreb po revolúcii mal v roku 2010 ombudsman Otakar Motejl († 77) v Divadle Na Fidlovačce. Usporiadať ho chcel v roku 2000 tiež pretekárovi Emilovi Zátopkovi († 78) a v roku 2016 gymnastke Věre Čáslavskej († 74). V oboch prípadoch to ale odmietla rodina.

FOTOGALÉRIA: