Šoféri zbystrite pozornosť: 10 zmien na cestách v roku 2019 o ktorých by ste mali vedieť

Záchranná ulička na diaľnici:

Podobne, ako v iných štátoch, budú po novom aj u nás vodiči povinní vytvárať tzv. záchrannú uličku pri kolónach na diaľnici. V prípade, že novú povinnosť odignorujete a neumožníte prejazd vozidlám s právom prednostnej jazdy bude vám v rámci objektívnej zodpovednosti uložená pokuta 300 eur.

Definícia elektrickej kolobežky:

Legislatíva doteraz na elektrické kolobežky nemyslela, no zdá sa, že už čoskoro bude všetko inak. Podľa návrhu do definície nemotorového vozidla pribudla „kolobežka s pomocným motorčekom“. Tým sa elektrická kolobežka dostáva na úroveň cyklistu.

Cyklisti a alkohol:

Od roku 2016 môžu cyklisti v zastavanom území obce a na cestičke pre cyklistov jazdiť beztrestne pri 0,5 promile alkoholu v krvi. Podľa nového návrhu budú môcť cyklisti po konzumácii menšieho množstva alkoholu jazdiť na cestičke a v obci. Čo presnejšie vymedzí priestor, keďže územie obce je vyznačené značkami.

Bez kontroly VIN čísiel:

Zmena upúšťa od vykonávania fyzického porovnávania údajov uvádzaných v dokladoch vozidiel s údajmi priamo na vozidle na dopravných inšpektorátoch. Kontroly identifikátorov vozidiel zabezpečia pracoviská technických kontrol, ktoré je potrebné absolvovať v pravidelných intervaloch. Rovnako vykonávajú kontrolu identifikátorov vozidiel aj pracoviská kontroly originality vozidiel, ktoré musia byť na túto činnosť patrične vybavené.

Menej birokracie pri evidencii vozidla:

Bude sa upúšťať od vypisovania papierových žiadostí pri evidenčných úkonoch vozidla na dopravnom inšpektoráte. Vypustiť by sa mala narpíklad povinnosť vlastníka vozidla predkladať dopravnému inšpektorátu tie rozhodnutia okresného úradu, ktoré inšpektorátu už okresný úrad zaslal v elektronickej podobe. Rozširovať sa bude aj súčasné možnosti elektronického prihlasovania novozakúpených vozidiel.

Nezabúdajte, že vás vôbec nemusia zastaviť a napriek tomu a domov vám môže prísť nepríjemná zásielka.