Po rokoch odhalené! Titanic sa nepotopil kvôli nárazu, ale zrejme kvôli úplne niečomu inému. Dôvod vás prekvapí!

„Titanic bol považovaný za bezpečný a nepotopiteľný. Všetci sme to tak brali, „nechala sa počuť Margaret Devaney, ktorá katastrofu prežila. Niektorí z ďalších preživších neskôr spáchali samovraždu, pretože sa s prežitou traumou nedokázali vyrovnať.

Po dlhom a niekoľkonásobnom preskúmavaní bolo zistené, že ešte pred vyplávaním na palube v miestach, v ktorých došlo po náraze k fatálnemu poškodeniu, zrejme vypukol požiar. Minimálne zaujímavé tiež je, že J. Bruce Ismay, riaditeľ spoločnosti White Star Line, ktorá Titanic konštruovali, zakázal posádke sa o požiari komukoľvek zmieňovať.

Je všeobecne známe, že ľadovec spôsobil v lodi trhliny o veľkosti niekoľkých desiatok metrov. Po preskúmaní vraku lode sa však zistilo, že tieto škody boli v podstate minimálne. V skutočnosti išlo len o 6 malých dier.

Prekliaty „Diamant nádeje“

Po odvysielaní Cameronovho filmu sa začal šíriť mýtus, že na lodi bol slávny „Diamant nádeje“. Pravdou však je, že diamant na palube nikdy nebol a už vôbec sa nestal príčinou potopenia lode. Prekliaty tento kameň ale zrejme naozaj bol. Evelyn McLeanovej, žene ktorá vzácny kameň vlastnila, zomrel deväťročný syn pri autonehode, dcéra spáchala samovraždu a manžel trpel duševnou poruchou a zomrel dva roky po potopení Titanicu.

Edward J. Smith, kapitán lode Titanic, je považovaný za hrdinu, pretože urobil všetko, čo bolo v jeho silách, aby pomohol čo najväčšiemu množstvu cestujúcich k záchrane. Sám na megalomanskej lodi zahynul. Iné zdroje však po rokoch odhalili, že zrejme zase až tak statočný a odvážny nebol.

Údajne nikdy nevydal príkaz opustiť loď, čím cestujúci udržiaval vo falošnej nádeji a niektorí dokonca tvrdia, že si Edward prestrelil hlavu ešte skôr než sa loď potopila. Väčšina ľudí neprežila, pretože na parníku nebol dostatok záchranných člnov.

Je pravdou, že Titanic disponoval záchrannými člnmi pre oveľa menší počet pasažierov, než ich v skutočnosti na Titanicu bolo. Ale ani viac člnov by zrejme nezabezpečilo viac preživších. Jadro problému totiž bolo v spôsobe spúšťania člnov na hladinu. Systém bol nedokonalý a pomalý.