POZOR Známy reťazec sťahuje OBĽÚBENÚ salámu: Našli v nej nebezpečnú BAKTÉRIU

Obchodný reťazec Lidl preventívne sťahuje z predaja mäsový výrobok. Ide o Strolghino taliansku salámu “Italiamo“ v 250g balení s dátumom spotreby 28.04.2023, šarže 16. Dodávateľom výrobku je spoločnosť Salumificio Galli Remo S.r.l. Dôvodom stiahnutia z trhu je možná prítomnosť salmonely. Lidl upozorňuje zákazníkov, aby salámu nekonzumovali.

Mikróby rodu Salmonella sú radené medzi patogénne mikroorganizmy, ktoré sa môžu nachádzať v potravinách živočíšneho pôvodu. Ide predovšetkým o vajcia a mäso. Vyskytujú sa však aj vo všetkých nedostatočne tepelne spracovaných potravinách. Práve tieto mikroorganizmy sú zdrojom ochorenia aj u človeka.

Potravinové výrobky, ktoré sú kontaminované práve salmonelou sú pre nás veľmi nebezpečné, pretože spôsobujú ochorenie – salmonelózu.

Najčastejšie sa prejaví nevoľnosťou, bolesťou brucha, zvracaním, silným preháňaním a teplotou, ktorá sa môže striedať so zimnicou. Návšteva lekára je v tomto prípade nutná a niektoré prípady si vyžadujú aj hospitalizáciu.

Baktérie salmonely sa v potravinách dokážu množiť a prežívajú aj pri chladničkovej teplote a v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov Celzia.

Príznaky salmonelózy sa môžu prejaviť o šesť až 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla. Nakazený človek máva vysokú teplotu, pociťuje nevoľnosť, zvracia, má kŕčovité bolesti brucha a časté vodnaté stolice. Nebezpečná pri salmonelóze je strata tekutín. Ťažká dehydratácia organizmu si v mnohých prípadoch vyžiada hospitalizáciu a infúznu liečbu.