Hasiči varujú – nikdy nepoužívajte túto predlžovačku! Pokiaľ ju máte doma, okamžite ju vyhoďte.

„Vasabladet“ tvrdí, že predlžovačka dokáže zabezpečiť energiu pre 57 laptopov, 4 kávovary, ale iba 2 fény.

Z testu vyplynulo, že len päť percent z 226 lámp a lampičiek, ktorými si Európania bežne vybavujú domovy či kancelárie, nevykazovalo žiadne nedostatky. Testované lampy mali viacero technických nedostatkov, ako je napríklad zlé uzemnenie. Často neniesli označenie EC, ktoré znamená, že výrobok spĺňa európske normy.

Predlžovačky sa v posledných rokoch stali bežnou súčasťou domácností v EÚ, a tak sa autori testu zamerali aj na ne. Zistili, že 58 percent z 210 výrobkov je natoľko nebezpečných, že by mali byť stiahnuté z trhu. Vo výsledku testom prešla priemerne len jedna predlžovačka zo šiestich. Najčastejším nedostatkom bol zlý tvar a rozmery zásuviek a zástrčiek. Predlžovačky boli takisto často nekvalitné pokiaľ ide o výdrž materiálu, z ktorého sú vyrobené.

Do testu predlžovačiek sa zapojila Slovenská republika, Česko, Nemecko, Dánsko, Španielsko, Poľsko a Švédsko.

„Odporúčaním je kupovať preverené výrobky u známych výrobcov,“ odkázala spotrebiteľom hovorkyňa Európskej komisie Helen Kearnsová.

Dávajte preto veľký pozor na to, čo pripojíte skôr, než dôjde k tragédii. Takáto chyba vás môže stáť strechu nad hlavou.