Zdravotná sestra už nevydržala dlhšie mlčať! Týchto 5 vecí hovoria ľudia pred smrťou, jej svedectvo trhá srdce

Bronnie Ware, austrálska sestrička, ktorá niekoľko rokov pracovala v nemocnici, vo svojej knihe The Top Five Regrets of the Dying (Päť vecí ľutovaných pred smrťou) tvrdí, že ľudia na smrteľnej posteli ani len nepomyslia na sex či kariéru. Pretože keď sa čas blíži ku koncu, vyplávajú na povrch oveľa dôležitejšie hodnoty.

Aké to sú?

1. Nenašli v sebe odvahu chytiť život do vlastných rúk
Mnoho ľudí túži po zmene no sami nemajú odvahu ani chuť sa zmeniť. Preto žijú svoj život na základe vopred určených šablón. Psychologička Sean Hannah však tvrdí, že odvahu môžeme v sebe vypestovať. Treba začať od malých krokov. Povedať životu áno a uvedomiť si vlastnú hodnotu. Na to, aby ste začali žiť svoj život a nie životy ostatných nie je nikdy neskoro.

2. Práci venovali až príliš veľa času
Všetci potrebujeme z niečoho žiť a platiť účty. Práca a nekonečné naháňanie sa za peniazmi by sa však nemali stať prioritou. Viaceré štúdie zistili, že materiálne veci nás neurobia šťastnými. Pocit šťastia nájdeme buď v sebe, alebo v interakcii s blízkymi ľuďmi. Tí, ktorí urobili z práce jediný zmysel života, neraz umierajú osamelí a nešťastní.

3. Nepovedali blízkym, ako veľmi ich milujú
Niekedy je veľmi ťažké vyjadriť svoje city naplno. Najmä, ak nás to neučili naši rodičia. Kedysi sa o citoch príliš nerozprávalo. Bralo sa to ako zbytočnosť, prípadne prejav slabosti, ktorú si ľudia nemohli dovoliť.

Profesor Kory Floyd z americkej Štátnej univerzity v Arizone však tvrdí, že vyjadrovanie lásky je kľúčové nielen pre rast našej osobnosti, ale aj pre zdravie. Naši blízki majú právo vedieť, že ich nevnímame ako samozrejmosť. Podľa Bronnie mnohí ľudia na smrteľnej posteli ľutujú, že svojim milovaným nevedeli povedať, že ich skutočne milujú. A práve to medzi nimi vytvorilo obrovskú priepasť.

4. Zabudli na svojich priateľov
Nielen rodina, ale aj priatelia zohrávajú v našom živote dôležitú úlohu. Doktor William J. Chopik dokonca tvrdí, že neraz dlhodobé a stabilné priateľstvá môžu byť pre nás cennejšie, než rodinné vzťahy.

Ak máte pri sebe priateľov, ktorí pri vás stáli v dobrom i v zlom, viete si určite vážiť cennosť takéhoto priateľstva. To, aké je dôležité samotné priateľstvo, si dobre uvedomujú aj ľudia na smrteľnej posteli. Ľutujú, že vytesnili zo svojho života skutočných priateľov. Preto nerobme rovnakú chybu.

5. Zabudli jednoducho žiť
Ľudia na smrteľnej posteli často ľutujú to, že zabudli na to najdôležitejšie. Na to, aké dôležité je skutočne žiť a pestovať vnútorné šťastie. Nájsť a rozvíjať v sebe ten pocit, ktorý nie je výsledkom nejakej náhody, ale vnútorného rozhodnutia. Umierajúci ľudia neraz ľutujú to, že veľa energie a pozornosti venovali nepodstatným hádkam a banalitám. Aj veda už dokázala, že šťastie je vecou voľby. Preto je dôležité stanoviť si ho za hlavnú životnú prioritu.

Téma umierania rozhodne nie je jednoduchá. Avšak ak vieme, čo ľudia tvárou v tvár smrti najviac ľutujú, máme šancu zmeniť svoj vlastný rebríček hodnôt. Môžeme sa poučiť z ich chýb. A žiť autenticky. Ešte kým nie je neskoro.