Igor Matovič o aktuálnom stave: Takto by sme sa mali správať!

Premiér zhrnul východiská a postrehy, ktoré vedú k postupu riešení do najbližších mesiacov. V tomto 14-bodovom sumáre koronavírusu na Slovensku sa zamýšľa nad silou ochorenia, lockdownom, antigénovým testovaním, ale aj domácou úlohou Richarda Sulíka.

Ten má do nedele “čas” vypracovať návrh, ktorým by Slovensku zabezpečil výrazné zníženie priemerného počtu nakazených občanov krajiny. Ak návrhy Matovičovho koaličného partnera uspejú, Sulík tým podľa slov premiéra zabezpečí národu otvorenie škôl aj reštaurácií.

Celé znenie príspevku Igora Matoviča:

PRE HĹBAVEJŠIE DUŠE
Ak patríte medzi tých, ktorí sa v tejto dobe radia medzi tie pár milióny slovenských špičkových epidemiológov, ktorí zprvej hneď vedia, čo by robili lepšie ako ja, nečítajte radšej ďalej – to sú báchorky nehodné Vášho intelektu.

Vás ostatných tu vítam a chcem zosumarizovať pár východísk, na základe ktorých sa musíme rozhodnúť, ako zvoliť postup do najbližších mesiacov.

1. Vírus nezoslabol

2. V nastavajúcom období budú pre šírenie vírusu Covid-19 ideálne podmienky – chlad, vlhko.

3. Tisícročia poznáme na tlmenie epidémie jeden kľúčový nástroj – karanténu. Rôzne sú len jej stupne. Dnes súboru rôznych pravidiel rôznych stupňov a foriem karantén hovoríme lockdown, uzamknutie.

4. My sme si na Slovensku na tlmenie epidémie odskúšali aj masívne plošné testovanie 3,6 milióna ľudí. Výsledky sú jednoznačné, tak, ako boli včera prezentované aj epidemiológmi z Inštitútu zdravotných analýz na Pandemickej komisii – mimoriadne efektívna a silná protiepidemická intervencia.

5. V tieto dni sme mali mať podľa pôvodných predikcií počet pozitívnych identifikovaných cez RT-PCR testy cca 5 tisíc denne. Po masívnom testovaní a následnom karantenizovaní viac ako 50 tisíc najviac infekčných ľudí a ich rodín, máme cca 2 tisíc prípadov denne.

6. Antigénový test nie je schopný zachytiť všetkých Covid-19 pozitívnych, ale identifikuje absolútnu väčšinu z Covid-19 pozitívnych, ktorí sú infekční, t.j. nebezpeční pre svoje okolie.

7. Výhoda RT-PCR testov je ich vyššia presnosť, ktorá tiež nie je 100%, ale veľká nevýhoda je dlhý čas čakania na výsledky a obmedzená kapacita laboratórií (denné maximum cca 22 tisíc).

8. Operáciu Spoločná zodpovednosť – masívne plošné testovanie sme spustili najmä z cieľom zabrániť hroziacemu kolapsu nemocníc, ktorého svedkom sme boli v iných krajinách. Nárast počtu hospitalizovaných s Covid-19 sa nateraz zastavil a mal by začať postupne klesať. Rovnako s cieľom minimalizovať straty na životoch, zdraví a následne ekonomike (áno, ochrániť životy a zdravie má priamy súvis následným vývojom ekonomiky).

9. Masívne plošné testovanie nám zrazilo Rt na cca 0,7; čo znamená, že jeden pozitívny nakazí menej ako jedného ďalšieho človeka. Rt nám však opäť zákonite vystúpi hore nad 1, lebo máme (aj v porovnaní s inými krajinami) len minimálny stupeň lockdownu, t.j. žijeme skoro úplne slobodne s minimálnymi obmedzeniami.

10. Vzhľadom na epidemiologickú situáciu však máme naďalej uzavreté školy (okrem prvého stupňa), reštaurácie fungujú vo výrazne obmedzenom režime, zakázané sú hromedné podujatia, atď.

11. Ak ich chceme otvoriť, Konzílium epidemiológov, infektológov a verejných zdravotníkov určilo tieto podmienky, ktoré musia byť splnené súčastne:
a) celoslovenský 7-dňový priemer RT-PCR pozitívnych testov musí klesnúť pod 750 (do včera bola hranica výrazne prísnejšia – 500 7-dňový kĺzavý median)
b) celoslovenský 7-dňový priemer pacientov s Covid-19 a suspektných (podozrenie, že sú tiež Covid-19) musí klesnúť pod 2 000
c) v danom okrese musí 14-dňová incidencia na 100 tisíc obyvateľov klesnúť pod 200. S tým, že osoba 65 a staršia sa počíta za 4 mladšie. Európska komisia má hranicu tejto incidencie 150 (nad ňou je región červený), ale ak zoberieme do úvahy, že cca 12% našich pozitívnych je nad 65, tak je to cca tak isto stanovená hranica.

12. Z vyššie uvedeného vyplýva, že máme len dve možnosti, ak chceme prežiť zimu s minimálnymi újmami a dopriať deťom školu či reštauráciám normálne fungovanie – zraziť počet denných pozitívnych silným lockdownom, alebo ďalším masívnym testovaním. Prípadne ich kombináciou. Ak ktokoľvek tvrdí, že môžeme heknúť pravidlá Konzícia odborníkov, nebude si ich všímať a otvoríme napr. školy, tak len blúzni. Spôsobilo by to tak nekontrolovaný nárast nových prípadov, že nakoniec by sme boli radi, že ideme do Vianoc s 5 tisíc prípadmi denne.

13. Do nedele čakám na splnenie domácej úlohy kolegom Sulíkom – t.j. ako splniť podmienky Konzília odborníkov z bodu 11 k 30. novembru a môcť tak otvoriť školy a reštaurácie. To bol môj cieľ s Komunitným testovaním, ktorý kolega vyhlásil cez status z dovolenky za hlúposť. Nevadí, on je taký. Nechám sa poučiť … a naozaj nedočkavo čakám na jeho alternatívny plán, ako do bodky splniť požiadavky odborníkov a všetko otvoriť bez masívneho testovani a lockdownu.

14. Vás, ktorí máte radi fakty a ťažké úlohy, skúste tu v diskusii poradiť kolegovi, ako by ten jeho plán mohol vyzerať. Dík a pekný víkend,) #OdvážneÚprimnePreĽudí