Čaputová kritizuje premiéra Matoviča: O celoplošnom testovaní nevedela a upozorňuje na dôležitú vec!

K premiérovmu “priznaniu”, ako tlačovú konferenciu nazval, sa ihneď vyjadrili aj ostatní členovia koalície aj opozície. A zatiaľ čo pred Úradom vlády protestovali tisícky nespokojných občanov, prezidentka prilieva olej do ohňa vyjadrením, že ako hlava štátu o ničom nevedela!

„Zmysluplnosť a realizovateľnosť plánu v tejto chvíli neviem zhodnotiť a budem sa najskôr informovať o názore odborníkov. Myslím si zároveň, že plán takéhoto rozsahu by mal byť oznámený spôsobom, ktorý nevyvolá viac otázok, ako poskytne odpovedí,“ uviedla kriticky prezidentka v stanovisku, ktoré sprostredkoval jej hovorca Martin Strižinec.

Kým v uliciach Bratislavy a pred úradom vlády prebiehali masívne protesty, Igor Matovič nečakane pripustil v závere tlačovej konferencie svoju demisiu. “Pre mňa je to otázka naozaj až presvedčenia a ak by to malo dopadnúť o tom, že teraz tu niekto povie, že: ‘Nie, nie, nie, toto my nezvládneme a do toho nepôjdeme,’ lebo budeme pochybovať, že či nám budú chcieť zdravotné sestry alebo lekári pomôcť, že či tam vlastne prídu nám robiť tie výtery a podobne a iba kvôli tomu to budeme hejtovať a okydávať a spochybňovať, tak ja už inú cestu nevidím a naozaj sa rozlúčim,” povedal.

Napriek tomu, že väčšina ľudí teraz rieši v prvom rade práve celoplošné testovanie, prezidentka Zuzana Čaputová zverejnila na svojej sociálnej sieti príspevok, v ktorom upozorňuje na ďalší problém. Je ním domáce násilie. “Jedným z vážnych sprievodných javov prvej vlny pandémie bol výrazný nárast domáceho násilia. Podmienky naň narastajú, keďže v snahe znížiť šírenie vírusu sa opäť zatvárame doma a obmedzujeme naše sociálne kontakty.”

“Išla som sa preto informovať o aktuálnej situácii na Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie. Aj keď tváre skúsených a zanietených poradkýň musia zostať v anonymite, ich hlas už mnohým ženám pomohol v tých najťažších chvíľach. V rozhovore s nimi som sa dozvedela, že zaznamenávajú útlm volaní podobne, ako na začiatku prvej vlny pandémie. Je to pochopiteľný paradox. Útlm však nie je signálom, že by násilie vymizlo, ale toho, že domácou karanténou sa znižuje priestor pre obete dovolať sa pomoci.”

“Zažívame náročnú dobu, v ktorej čelíme naraz množstvu výziev a nie pre všetkých z nás je domov bezpečným miestom. Prosím, buďme o to viac solidárnejší a vnímavejší voči svojmu okoliu.” Prezidentka ďalej pridala niekoľko kontaktov pre ľudí, ktorí potrebujú domáce násilie riešiť.

FOTOGAÉRIA: