Slováci zúria: Koniec svadbám nad 30 ľudí a hromadným podujatiam!

Zoznam červených zón tvorí celý okres Bratislava a okresy Nitra, Michalovce, Tvrdošín a Stará Ľubovňa. Do zoznamu oranžových zón sa dostali Malacky, Pezinok, Senec, Nové Zámky, Šaľa, Trenčín, Púchov, Považská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Sabinov, Prešov a Vranov nad Topľou.

Pandemická komisia neodporúča v týchto okresoch návštevy v domovoch sociálnej starostlivosti a organizovanie rodinných osláv. Komisia odporúča seniorom, aby sa dali zaočkovať proti chrípke.

„Pokiaľ sa dá, necestujte do susedných a rizikových krajín,“ vyzýva občanov Krajčí. „Zakazuje sa usporadúvať hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach (hoteloch), okrem svadieb, posedení po pohreboch (kar),“ uvádza komisia nové opatrenie, ktoré bude platiť od 16. septembra. Žiaci a študenti si v školách ponechajú rúška na tvári až do konca septembra.

Podľa pandemickej komisie sa od 1. októbra budú môcť organizovať svadby s maximálnym počtom osôb 30. V zelených okresoch budú povolené podujatia do 200 ľudí a interiérove do 100 ľudí. Červené a oranžové len do 100 osôb a interiérové pre 50.

Sprísnené podmienky sa dotkli aj športových kempov. „Jeho účastníci budú musieť disponovať negatívnym testom nie starším ako 96 hodín, nesmú prejavovať príznaky respiračného ochorenia. Osoby v športovom kempe takisto budú musieť dodržiavať počas konania spoločnú izoláciu.“

Slovensko by malo zavrieť hranice s Ukrajinou, odkiaľ je k nám importovaných najviac nákaz a Českú republiku, kde sa tiež každým dňom zhoršuje situácia, zaradiť medzi rizikové krajiny.

Odporúča to Pandemická komisia vlády SR na schválenie Ústrednému krízovému štábu, ktorý má zasadnúť v pondelok.

Adeptmi na rizikovú krajinu sa stávajú aj Maďarsko a Rakúsko. Naopak medzi zelené krajiny by mali pribudnúť Švédsko, Bulharsko a Kanada.

Situácia sa ale zhoršuje aj na Slovensku. Ešte minulý týždeň sme mali dva rizikové regióny Bratislava I a Michalovce, teraz ich máme deväť. Rizikový je už celý okres Bratislavy, aj okresy Tvrdošín, Nitra a Stará Ľubovňa.