Česi pociťovali príznaky koronavírusu už na prelome roka: Nemohli dýchať a mali horúčky

Počas ďalších dní na sebe začal pozorovať niečo ako silnú chrípku. „Štrnásť dní som ležal a bol som úplne vykončený. Vysoké horúčky, bolesti hlavy, bolesť očí, nemohol som dýchať, „zveril sa Pavol. Dodal, že to vyzeralo na zápal pľúc.

Ďalej prezradil, že u neho podobné ochorenia nie je obvyklé. „Mal som suchý kašeľ, myslel som, že vypľujem pľúca. Na základe toho som v noci nespal, „písal v relácii svoj priebeh ochorenia a dodal, že jeho mamička mala podobné ťažkosti a išla navštíviť lekára s tým, že mala asi infarkt. Mesiac bola úplne bez chuti a čuchu.

Zápal pľúc, pľúcne chlamýdie, všetko negatívne
Dvadsaťsedemročná Christina z Havířova uviedla, že sa ráno nemohla ani nadýchnuť, kým nemala hlavu nad hrncom s parou. U doktorky si nechala urobiť všetky testy, ktoré boli nakoniec negatívne, a to aj na pľúcne chlamýdie. Nezaberali jej žiadne antibiotiká ani lieky na kašeľ alebo alergiu.

Alexandra T, ktorá má 69, sa v relácii zverila, že v druhej polovici januára strážila vnučku, ktorá mala chrípku. Od tej sa nakazila. „Teploty, bolo mi veľmi zle, celé telo ma bolelo, kašeľ. Druhý deň sa odo mňa nakazil manžel a sesternica, „opísala svoje príznaky babička. Doktorka Alexandre odporučila Paralen a Ibalgin a poprosila ju, či by sa nemohla hlásiť obdeň po telefóne, aby nenakazila niekoho ďalšieho. „Aby to nebol koronavírus,“ povedala vraj lekárka.

Nevydarený lyžiarsky kurz
Podobné príznaky mali aj deti na jednom lyžiarskom kurze. Počas niekoľkých dní odišlo späť domov viac ako dvadsať detí zo štyridsiatich. Ochoreli aj učiteľky a vychovávatelia, a to v priebehu dvoch dní. „Ja som pedagóg a odlyžovala som veľa zájazdov a odjazdila školy v prírode. Nikdy sa nám nestalo, že by niekto prišiel s chrípkou alebo angínou, len výnimočne. Nikdy nie takto, „uviedla Jitka z Karlína. „Nikdy sa nestalo, že by v priebehu dvoch dní odišla polovica zájazdu s úplne totožnými príznakmi obrovských a rýchlo nastupujúcich teplôt“ dodala. U lekára dostali predpísané antibiotiká a diagnózu ľavostranného zápalu pľúc. Lieky vôbec nezaberali a chorí boli ďalšie dlhé týždne. Opýtaných bolo veľa a nikto z nich si nie je istý, ktorú chorobu prekonali.

Koronavírus sa tu mohol objaviť už skôr
Aj minister zdravotníctva Adam Vojtěch a jeho námestník Roman Prymula uviedli, že sa na informácie z Číny nedá spoliehať. V relácii je stručne vypísané, že od novembra do začiatku februára priletelo z Číny 136 lietadiel, ktoré boli plné ľudí.

Vírus, o ktorom komunistická Čína nechcela skoro hovoriť, sa tak mohol rozniesť už oveľa skôr. Aj keď nie je isté, či sa po nákaze Covidom-19 získa imunita, tí, čo chorobu už prekonali, ju mať môžu. Je teda potrebné vytvoriť takzvaný populačný prehľad, kde bude jasne vidieť, kto už nákazu prekonal. V súčasnej dobe sú testy na protilátky k dostaniu, avšak je potrebné zaistiť, kde bude testovanie prebiehať.