Nostradamus a jeho šialené predpovede pre rok 2020. Máme sa ich báť?

· Tretia svetová vojna: Nostradamus predpovedal veľký vojnový konflikt na rok 2020, kedy dôjde k veľkej strate ľudských životov a tiež k obrovským materiálnym škodám. Mier sa podľa neho zrodí z popola a len málokto ho ocení. Konflikt vraj potrvá do roku 2025. Začiatok tretej svetovej však predpovedal už na rok 2017, čo sa našťastie nesplnilo.

· Náboženský extrémizmus: Tretia svetová vojna vraj bude spôsobená práve náboženským fundamentalistami v určitých častiach sveta. Bude dochádzať k nárastu teroristických útokov, ktoré vyvolajú medzinárodný konflikt.

· Povodne a hurikány: Prorok predpovedal, že v roku 2020 uvidíme „stúpanie vôd a kolaps pod nimi“. V dôsledku klimatických zmien bude počet hurikánov stúpať, zvlášť v USA. Niektoré európske krajiny zažijú v priebehu roka silné povodne.

· Zmena klímy: Nostradamus napísal: „Kráľ zbaví lesy stromov, obloha sa otvorí a polia budú spálené žiarom.“ Táto predikcia by mohla predvídať zničenie amazonského dažďového pralesa a zvýšené poškodenie ozónovej vrstvy. Hoci tento rok pravdepodobne amazonský prales nebude zničený, zmeny klímy nie sú nič vymysleného, naopak.

· Severná a Južná Kórea sa spoja v jeden štát . Nostradamus teda nehovorí, ako by k tomu malo konkrétne dôjsť, ale je možné, že vlastne k žiadnemu spojeniu nedôjde, iba sa urovnajú vzťahy medzi krajinami.

Sú jeho proroctvo pravdivé?
Jeho predpovede sú často desivé, ale bohužiaľ nemôžu fungovať ako varovanie, to preto, že v 16. storočí sa pravopis jednotlivých slov menil a niektoré slová teda nemožno preložiť úplne jasne. Je teda pravdepodobné, že mohlo dôjsť k zmene pôvodného významu. Veľa veršov v jeho knihe je nepresných a nezmieňuje v nich ani konkrétne časy.

Veľa používal šifry a narážky, napríklad „mladý lev“ môže byť akýkoľvek mladý panovník, rovnako tak „ľalia“ môže znamenať Francúzsku, ale aj čokoľvek iné. To, že sa teda v niečom „trafil“, je skôr náhoda. Veľmi často sú totiž jeho proroctva iba výsledkom bujnej fantázie tých, ktorí ich verejne prezentujú.