Výbuch v Prešove: ZLYHALI hasiči pri záchrane obetí výbuchu? Odpoveď je jasná!

To ale uviedol na pravú mieru hovorca hasičov Peter Kovalík. „O žiadnom záseku nič neviem. Technika bola úplne v poriadku. Príprava plošiny aj samotný zásah však nejaký čas trvá. Než sa stabilizuje a pripraví, chce to čas, “ uviedol hovorca pre Plus Jeden Deň s tým, že istú dobu zabrala tiež inštalácia evakuačného rukávu.

Rukáv bol dobré riešenie
Práve tým sa podarilo zachrániť väčšinu z 39 evakuovaných ľudí. „Plošina, v ktorej sú dvaja záchranári, má celkovú nosnosť 500 kilogramov. Takže počet ľudí, ktorých môžu naložiť, je obmedzený. A tiež je potrebné s nimi ísť dole, takže rukáv je určite rýchlejší, “ vysvetlil Kovalík.

Ľudia sa tiež pozastavovali nad tým, že z neďalekej leteckej základne nevzlietli vrtuľníky, ktoré by pomohli hasiť. Tie však nemohli do vzduchu kvôli mrznúcemu dažďu.

Vrtuľníky by nepomohli
„Hasiči videli záznam výbuchu budovy a hneď im bolo jasné, že došlo k poškodeniu strechy a celej hornej časti stavby,“ uviedol Kovalík. Horné poschodia boli podľa neho zasiahnuté najviac a ďalšie deštrukcie vznikli pôsobením sálavého tepla. „Do takéhoto prostredia nemôžeme záchranára poslať. Skrz zadymené prostredie nad bytovkami by ani nevideli, kam prichádzajú a na zdevastovanú strechu by sa cez sálajúce teplo ani nedostali, “ doplnil hovorca hasičov.

Prúd vzduchu z vrtule by navyše mohol uvoľniť ďalšie časti nestabilnej budovy. „Padajúce časti by mohli zasiahnuť zasahujúcich hasičov alebo svedkov, ktorí sa pod budovou nachádzali,“ dodal Kovalík.

FOTOGALÉRIA: