Manžela som privolala z práce, uviazol na 9. poschodí: Príbeh hrôzy z paneláku v Prešove

Kým žene a niekoľkým ďalším obyvateľom plynári povedali, aby vyšla von, jej manžel je stále v dome. „Robili tu nejaké práce na streche, na schodisku bol cítiť plyn. Zavolala som manželovi do práce, nech príde domov. Hovorili sme si, že niekde uniká plyn, poslala som manžela, nech zistí, čo sa deje. Potom to buchlo a on tam teraz uviazol na deviatom poschodí. Čakáme na pomoc, príde mi, že všetko hrozne veľa dlho trvá, “ uviedla pre televíziu.

Zranení už sú ošetrovaní v nemocnici v Prešove a obyvateľom domu, kde k explózii došlo, bolo ponúknuté núdzové bývanie na ubytovni, v telocvični školy a tiež sú pre nich pripravená lôžka vo vojenskej nemocnici.

Na mestskom úrade v Prešove zasadol krízový štáb, prešovská primátorka Andrea Turčanová vyhlásila na území mesta mimoriadnu situáciu. Podľa nej ide o najhoršiu tragédiu za posledných 50 rokov. Primátorka potvrdila okrem piatich mŕtvych aj viacero zranených. Ľudia budú evakuovaní do okolitých škôl a priestorov Červeného kríža. V blízkosti bytovky vzniká centrum sústredeného sociálneho zabezpečenia. O jeho zriadení rozhodol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

„Už v týchto chvíľach sú na mieste tragédie terénni sociálni pracovníci aj zamestnanci sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorí sú pripravení v prípade potreby umiestniť deti do centier pre deti a rodiny,“ informovala o tom hovorkyňa rezortu Veronika Husárová.

K dispozícii budú podľa jej slov na mieste aj psychológovia, zamestnanci Sociálnej poisťovne a úradu práce, ktorí budú operatívne riešiť situáciu obyvateľov poškodenej bytovky. Vedením centra poveril minister riaditeľa odboru krízového manažmentu a bezpečnosti ministerstva Jána Hudáka. „Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny vyjadruje rodinám obetí nešťastia úprimnú sústrasť a je pripravený im v týchto ťažkých chvíľach pomôcť,“ doplnila Husárová.

FOTOGALÉRIA: