Smutná správa: Do hereckého neba odišla česká herecká legenda! Našli ho nad ránom vo svojom dome…

Herec žil v modranskej vile so svojou manželkou Janou Hlaváčovou (80) a dcérou Bárou (47), ktorá si v lete na záhrade domu vzala svojho dlhoročného priateľa Martina Trnavského (48).

Bol to jeden z posledných momentov, kedy verejnosť mala možnosť hereckú legendu uvidieť. K oltáru svoju dcéru Báru viedol už vo veľkých bolestiach.

Svadba prebehla formou záhradnej slávnosti, kam novomanželia pozvali asi dvadsať hostí. Voľba miesta obradu pravdepodobne súvisela so zdravotným stavom najmä Jany Hlaváčovej, ktorá už takmer neopúšťa dom. Jeseň života jej sťažuje Parkinsonova choroba, ktorá jej veľmi obmedzuje pohyb. Za družičku pri letnej svadbe išla mamičke dcéra Anička, ktorú má z prvého manželstva s hercom Jiřím Dvořákom.

Herec sa narodil v Novej Včelnice na Jindrichohradecku, detstvo však prežil vo východných Čechách. Absolvoval Vyššiu hospodársku školu v Hradci Králové, potom študoval herectvo na pražskej DAMU. Po škole bol jednu sezónu v angažmán Mestského divadla v Mladej Boleslavi, už v októbri 1957 sa stal členom činohry Národného divadla v Prahe. Tu vytvoril rad významných rolí, napríklad Merkucia v Rómeovi a Júlii, Mefistofela vo Faustovi, Henricha V. v Shakespearovej rovnomennej hre či Agamemnona v Orestei.

Článok pokračuje na ďalšej strane…